Adet sancısının oluşumu aslında kanama düzeyinin normal olması için bedenin gösterdiği reaksiyonun bir neticesidir. Normal kan akışının sağlanması için rahim kasılmaları ve buna bağlı olarak kan ve oksijen iletimi azlığı meydana gelir ve bu ağrı olarak algılanmaya sebep olur.

Adet gören kadınların yarısından çoğunun bu dönemi yoğun ağrılı olarak geçirdiği bilinmektedir. Ağrı kişiden kişiye göre değişmektedir. Kişinin o anki psikolojisi veya sosyal düzeyi ve hatta eğitimi, ağrının şiddetinin algılanması açısından farkılıklar oluşturmasına neden olabilir. İlerleyen yaşlarda ağrı düzeyi azalmakla birlikte toplumda bilinen, "evlenince azalır" gibi yanlış söylemlerin etkisine itibar etmemek gerekir. Ancak doğum sonrasında rahim ağzının açılması bu sancıların bir nebze azalmasına katkı sağlayabilir.

Adet sancısında genelde aşırıya kaçmamak koşuluyla ağrı kesici kullanılabilir. Adet ağrıları normal düzeyde olabildiği gibi bazen hastaneye başvurmayı gerektirecek kadar kişinin hayatını olumsuz etkileyebilir.

Adet sancısının olağan bir durum olduğunu ve vücutta sağlıklı bir şekilde yumurtlamanın gerçekleşmiş olduğunu bilmekte yarar vardır. Olağan dışı olduğu düşünülen durumlarda mutlaka doktora başvurulmalı ve ağrıya başka bir durumun neden olup olmadığı araştırılmalıdır. Ağrıya neden olabilecek bir enfeksiyon belirtisi veya bir kist oluşumu olup olmadığı incelenmelidir.

Ağrı ve sancıların azalmasına yardımcı olabilecek bir takım uygulamalar yapmak mümkündür. Bunlardan bazıları şöyledir:

-Tedavi gerektiren durumlarda ilk adım ağrı kesicilerdir. Bazı durumlarda hekim tarafından doğum kontrol hapı önerilebilir. 

-Et ve balık tüketimi, bir takım kas çalıştırma egzersizlerinin yararı olabilir.

-Özellikle hafif ve orta düzeyde ağrılarda, lokal olarak uygulanabilecek sıcak bir havlunun yardımı olabilir.

-Sıcak bir duş almanın yararı olabilir ancak özellikle karın bölgesine sıcak su uygulanmamasına özen gösterilmelidir.

-Sağlıklı bir beslenme her şeyin başında gelir. Özellikle yağ bakımından zengin kuru yemişlerin tüketilmesi yararlı olabilir.

-Bitkisel çaylar özellikle bedeni rahatlatma konusunda yararlıdır. Adetin neden olduğu durumlarda özellikle rezene ve papatya çayı ölçülü bir şekilde kullanılabilir.

-Bunların yanı sıra, fesleğen, zencefil çayı, tarçın ve maydanoz ağrı düzeyinde yardımcı olacak besinlerdir.