Ağız kokusu, gündelik yaşantımızı olumsuz yönde etkileyen, sosyal ilişkilerimizde utanç yaratabilen bir durum  olarak ortaya çıkar. Özellikle sosyal yaşantımızı, ilişkilerimizi kötü etkilediği için çeşitli tedaviler ve önlemler araştırır ve bunu bir rahatsızlık olarak görürüz. Eğer sabahları ağız kokusuyla uyanıyorsak yahut yemeklerden sonra oluştuğunu biliyorsak bunu genelde bir hastalık belirtisi olarak görmeyiz. 

Yemeklerden sonra oluşmasının sebebi, ağzımızda bulunan bakterilerin yemek artıklarıyla etkileşim yaratmasıdır. Eğer diş çürüklerimiz veya diş eti hastalıklarımız varsa oluşan koku daha fazla olabilir. Ağız ve diş sağlığımıza gereken önemi göstermemiz gerektiğini unutmayalım. Düzenli olarak dişlerimizi fırçalamak ağız kokusuyla mücadele etmemize katkı sağlayacaktır. Sabahları oluşan ağız kokusu ise sindirim organlarımızda biriken gazlar ve dil üstünde bulunan bakteriler nedeniyle oluşmaktadır.

Yukarıda saydığımız özellikler dışında olanlar genelde bir hastalık belirtisi olabileceğinden, doktorumuza danışmamızda yarar olabilir. Ağız kokuları genelde ağız kaynaklı olabildiği gibi; üst solunum yollarından, sindirim sisteminden veya metabolizma durumlarından kaynaklı olabilir. Ağız kokusunu görmezden gelmek ve bu konuda tedaviye başvurmamak ileride olabilecek rahatsızlıkların önüne geçilmesine engel olacaktır.

Hatalık kökenli ağız kokuları genelde; şeker hastalıklarından, böbrek yetmezliklerinden, karaciğer sorunlarından, metabolizma bozukluklarından ve solunum yolu rahatsızlıklarından oluşabilir. Ayrıca diş ve diş eti sorunlarının incelenmesinde fayda vardır. Bu konuda diş hekimimize başvurmak yararlı olur.

Ağız kokusu için uygulayacağımız yöntemlerden bahsedelim:

-Ağız kokusunu engellemede tükürüğümüzün önemli katkısı vardır. Tükürük salgılamak için şekersiz sakız çiğneyebilir, böylece kokuya neden olan parçacıkların sindirilmesine yardımcı olabiliriz.

-Adaçayı ile gargara yapmak, ağız içi yaralara iyi geldiği gibi, kötü kokuların da oluşmasını engellemeye yardımcı olacaktır.

-Nane çayı ile gargara yapmak ağız kokusuyla mücadele etmeye yardımcı olur. Nane çayıyla ağzınızı çalkaladıktan sonra yutmamaya dikkat etmeliyiz.

-Tarçın, ağızda oluşan bakterilerle savaşmada oldukça etkili bir baharattır. Yiyeceklerimizde tarçın kullanmak veya aşırıya kaçmadan tarçın çayı tüketmek bize bu konuda fayda sağlayacaktır.

-Yemek yedikten sonra oluşacak kokuları engellemek için  maydanozdan yararlanabiliriz. Yemekten sonra bir parça maydanoz çiğnemek, ağız kokusunun önüne geçmeyi sağlar.