Akciğer kanseri, akciğer dokusundaki hücrelerin normal dışı olarak çoğalması ve bu çoğalan hücrelerin bir tümöre-kiste dönüşmesi sonucu meydana gelir. Bu kanser türü dünyada en ölümcül kanser türü olarak bilinmektedir. Çok fazla ölüme neden olmasının başlıca nedeni hastanın ilk aşamalarda hekime başvurmaması ve gecikmiş olan tedavi kabul edilir. Kanser türü olarak geç fark edilen bir kanser türüdür. 

Düzenli yapılan kontroller, erken teşhis açısından çok önemli ve hayat kurtarıcıdır. Akciğer kanserinin bazılarında ilk aşamada belirti görülmeyebilir. Böyle durumlarda hasta başka bir şikayetten başvurmuştur ve bu hastalık, yapılan incelemeler sırasında ortaya çıkmış olur. Hastaların %25 'inde herhangi bir belirti görülmeyebilir. Özellikle oluşan kitlenin göğüs zarına ve duvarına temas etmesiyle varlığı anlaşılabilir. Bu tür hastaların dışındaysa, öksürük ve kanlı öksürük temel belirtiler olarak bilinir. Özellikle nefes darlığı, göğüste oluşan ağrı ve sesli solunum durumları inceleme gerektirebilir.

Kanser oluşumundan sonra tümör belirli bir bölgede kalabilir. Bu durum "iyi huylu" olarak kabul edilir. Bunun dışındaki durumlarda hastalık, dolaşım yoluyla diğer doku ve organlara yayılır. Tedavi konusunda en zor aşama, diğer organ ve dokulara sıçraması aşamasıdır.

Belirtilerden biri de ani kilo kayıplarıdır. Belirtiler kitlenin yerleşim yerine göre farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda omuz ağrılarına ve ses kısılmalarına neden olabilir. Özellikle bu tip şikayetlerin uzun sürmesi durumlarında bir hekime başvurulması gerekebilir. Kansızlık, sarılık, boyun ve yüzde şişkinlik, ses kısıklığı, boğazda takılma hissi, uzun süreli iyileşmeyen öksürük, halsizlik ve yorgunluk belirtiler arasındadır.

Akciğer kanseri durumlarında kişide hormonal dengesizlikler görülebilmektedir. Farklı organlarda rahatsızlıklar oluşabilir.

Tütün ve tütün mamülleri kullananların özellikle kontrol yaptırması önemlidir. Bu kanser türü sıklıkla bu kullanıcılarda ortaya çıkabilmektedir. Tespit için röntgen ve tomografi çekilmesi yararlı olacaktır.

Tedavi bakımından farklı yaklaşımlar uygulanmaktadır. İlk aşamalarda tespit edilen büyük hücreler için radyoterapi ve cerrahi müdahale uygulanabilir. Kemoterapi ile sistemik tedaviler de kullanılmaktadır. Bunlar kemoterapiler, akıllı moleküller, biyolojik ajanlar olabilmektedir. Hücre büyümesine yönelik çeşitli yöntemler uygun görüldükçe kullanılmaktadır.