Hemoroid (basur), anüs bölgesindeki toplar damarın sahip olduğu basıncın artmasıyla ortaya çıkar. Bu bölgedeki basınç  arttığı için şişlik meydana gelir. Halk arasında oldukça yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Bu bölgede bulunan damarların dışarıya yönelmesi aynı zamanda kolay zedelenmesine neden olur. Zedelenme sonucu kan gelmesi durumlarıyla sık sık karşılaşılır.

Hemoroid oluşumunda çeşitli nedenler olabilir. Kabızlığın devamlı görüldüğü durumlarda ıkınmalarla ortaya çıkabilir. Tuvalet sırasında zorlanma ve acı hissetmeyle kendini gösterebilir. Hamilelik sırasındaki hormon değişimleri nedeniyle damar genişlemeleri de nedenler arasındadır. Fazla hareketsiz kalmak, obezite, lifli gıdalar açısından eksik beslenmek, yeterli derecede sıvı tüketmemek, bağırsak tümörleri, anüs bölgesinin zarar görebileceği sportif aktivitelerde bulunmak, alkol tüketimi de diğer faktörler arasındadır.

Hemoroid'e Karşı Bitkisel Çözümler:

Basur tedavisinde etkili bir tedavi yöntemi rahatlamamızı ve bu rahatsızlıktan daha az etkilenmemizi sağlayacaktır. Doktorun önerdiği tedavi yöntemiyle beraber uygulayacağınız alternatif yöntemlerle basurla mücadele etmeniz mümkün olacaktır.

-Aloe Vera: Hemoroid rahatsızlığında başvurulan en etkili çözümlerden biridir. Aloe Vera içerikli kremleri uygulamak bölgeyi rahatlatacaktır. Bitkiyi kendi evinizde yetiştirip, yapraklarını uzunlamasına çizerek ortaya çıkaracağınız jel ile de uygulama yapabilirsiniz.

-Tavşan Memesi: Bu bitki yüz yıllardır damar rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Bu bitkiyi içeren kremler doğru bir şekilde uygulandığında faydalı olabilmektedir.

-Keçi Boynuzu: Keçi boynuzu sayısız rahatsızlıklara iyi gelen oldukça yararlı bir bitkidir. Düzenli tüketilmesi durumlarında hemoroid ve hemoroidin neden olduğu ağrılara iyi geldiği bilinmektedir.

-Pırasa: Pırasa kabızlık giderici özelliğe sahip bir bitkidir. Kabızlığı gidermesi ve bağırsakları yumuşatması özelliği ile sofralarımızda yer alması oldukça yararlı olacaktır.

-Kefir: Sindirim konusunda oldukça yararlı etkileri olduğu bilmek gerekir. Kabızlık giderici özelliği vardır. Bağırsak hareketlerini arttıracaktır.  Bu özelliği sayesinde, midede tam sindirime uğramamış besinlerin bağırsakta rahatça parçalanmasını sağlayacaktır.

-Sıvı Tüketimi: Hemoroid ile mücadelede katı bir beslenme yerine bol bol su tüketmek; hazır içecekler, siyah çay ve kahve yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih etmek gerekir.