İsmi bile herkesi ürküten  kanser, hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Öyle ki bilim dünyasının yaptığı araştırmalar evlerimizde kanseri soluduğumuzu gösteriyor. 4. Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları Kongresi'nin konuşan Ankara Üniversitesi Hemotoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selami Koçak Toprak, lösemiden korunmak isteyenlerin kimyasallardan, tütünden ve obeziteden uzak durması gerektiğini vurguladı.

EVİNİZİ HAVALANDIRIN

İngiltere'de yapılan çalışmada özellikle çam ve limon kokusu içeren çeşitli oda spreyleri, mumlar ve temizlik malzemelerinin içindeki maddelerin kapalı ortamda kansere yol açan formaldehit maddesine dönüştüğü tespit edildi. Doç. Dr. Toprak, bu tür kimyasalları kullandıktan sonra evi, odayı havalandırmanın önemli olduğuna dikkat çekti. 

OBEZİTE TEHDİT EDİYOR

ABD'de yapılan bir araştırmada şişmanlığın bir kanser türü olan MDS'ye yol açtığı belirlendi. 2016 yılında MDS tanısı almış kadınlarda erkeklerden farklı olarak şişmanlığın bir risk faktörü olduğu saptandı. Obezite her iki cinsiyette de akut lösemiye zemin hazırlıyor ve erkeklerden farklı olarak kadınlarda yine kan kanseri türü olan miyelodisplastik sendroma yatkınlık yaratıyor.

ORAN BİNDE 8 YÜKSELDİ

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hematoloji bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Muhit Özcan ise kan kanseri tedavi oranının yüzde 90'lara kadar çıktığını açıkladı. Prof. Dr. Özcan, "Ancak hem dünyada hem de Türkiye'de kan kanseri görülme oranı binde 8 oranında arttı" diye konuştu.

SAÇ BOYASINA DİKKAT!

15 yıl boyunca saçını boyayan kadınlarda lenfoma, yan lenf kanseri gelişme riskinin arttığı tespit açıklandı. Özellikle koyu renk saç boyalarında bu oranın arttığı belirlendi.

SİGARAYI BIRAKMAK ÖMRÜ UZATIR

Tütünü hayatımızdan çıkardığımızda tüm kanserlerde %30-40 oranında azalma olacağını belirten uzmanlar, "Alkolü de bırakırsanız,%50 oranında kanserlerden kurtulma şansınız var" dedi.

SİYAH ÇAY DOSTMUŞ

İtalya'da yapılan bir araştırmanın sonuçları yüz güldürdü. Türklerin vazgeçilmezi olan siyah çayın kanserden koruduğu anlaşıldı. Araştırmalara bakarsak; 9 yıl boyunca günde 2 büyük fincan siyah çay içenlerde kan kanserine yakalanmıyor...