Saç dökülmesi tedavisi mümkün olan bir hastalık olup sıradan bir problem olarak görülmemelidir. Ancak üzerinde durulması gereken bir hastalık türü olduğunu bilmeniz gerekiyor. Uzmanlar, “ Sağlıklı bir bireyde gülük olarak 200 tele kadar görülen saç dökülmeleri normal görülmektedir. En sık dökülmeler mevsim geçişlerinde en sık görülen problemler olarak görülmektedir. Fakat saç dökülmesinin birden fazla nedeni kişiden, genetik ve çevreye göre pek çok etkeni bulunmaktadır.” diyorlar.

Saç dökülmesini engellemek için ise “ Saç dökülmesini önleyebilmek için ilk önce sebebini öğrenmek ve doğru teşhisi koymak için gerekli adımları atmalısınız. Saç dökülmesinin genel nedenleri arasında bilinen en büyük nedenler, stres, beslenme, kullanılan ilaçlar, travma, gebelik, protein eksikliği, demir eksikliği, kalıtım, anemi, B vitamini eksiklikleri, aşırı şekillendirme, yaşlanma, erkek tipi kellik, uygunsuz saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı, sert taramak, bakımsız ve kuru bırakmak gibi pek çok yanlış hareketler bulunmaktadır.” şeklinde uyarılarda bulundular.

Bunların yanında sürekli alkol ve sigara kullanımı ile sağlıksız bir şekilde beslenmek de saçların ölmesine sebep olan unsurlardan biri. Sigara'nın saçlarda kırılma ve yağlanmaya da neden olduğu tespit ettiklerini dile getiren Uzmanlar “Saç dökülmesi nasıl önlenir?” konusunda ise şu noktalara değindiler;
“Piyasada reklam ve satışı arttırmak amaçlı sunulan pek çok ürün bulunmaktadır. Hepside saç dökülmesine dair kozmetik ürünler olup tamamen itimat edilmemesi gerekmektedir. Öncelikle saç dökülmesinin sebebini öğrenmeli ve ona göre bir yol izlenmelidir. Saç dökülmesi problemi yaşayan bireyler öncelikle bir hekime muayene olarak yardım alıp dökülmenin nedenini öğrenmelidir'' açıklamasında bulundular.

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALIYIZ ?

- Halk arasında bilinen ve yanlış olduğuna inanılan, ancak bir çok insanın yaptığı saçı her gün yıkamak, saç derisin yağ dengesini bozar. Bu sebepten ötürü, her gün yıkamak yerine saçınızı 2 ya da 3 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuan ile yıkamalısınız.

- Stresten uzak durmalı, alkol ve sigara kullanımı alışkanlık haline getirilmemeli. Eğerki kullanıyorsanız bırakmanız sizin her türlü sağlıgınız açısından daha iyidir.  

- Jöle kullanımı saçın nefes almasını engellediği için saç kaybına sebep olan etmenlerden biridir.

- Demir ve çinko eksikliği varsa, bu eksikliği tamamlayacak vitaminler kullanılmalı.

- Karbonhidrat ağırlıklı beslenmekten kaçınmalısınız. Daha çok protein ağırlıklı beslenmelisiniz.

- Saç dökülmesine karşı kullanılması gereken bazı bitkisel yöntemler ise şu şekilde;
1) 8 bardak suya 1 avuç hatmi çiçeği ekleyerek 10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzerek saçlarınızı yıkayın.
2) Saç diplerine 10 ara ile susam yağı sürün.
3) 20 bardak kaynar suya 1 çorba kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu ekleyin ve yarım saate yakın bekletin. Temiz ve ince bir tülbentten süzdükten sonra yatmadan önce saç diplerinizi bu su ile ovarak yıkayın.