Varis bacaklarda bulunan toplardamarlarla ilgili olarak meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bacaklardaki toplardamarın görevi kirli kanı tekrar kalbimize geri iletmektir. Kanın yer çekimiyle aşağı gitmemesi için toplardamarlarda bulunan kapakların görevini doğru yapması gerekir. Eğer kişide varis hastalığı varsa bu kapaklar görevini yapamıyor demektir. Geri iletilemeyen kan bacaklarda birikmeye başlar. Bu durum "kapak yetmezliği" yahut "toplar damar yetmezliği" olarak adlandırılan rahatsızlığın oluşmasına sebep olur. Toplar damarlarda biriken kan toplardamarları genişletir ve zamanla varis oluşturur.

Belirtiler Nelerdir?  

Varis rahatsızlığının en yaygın belirtileri genelde gözle görülebilmektedir. Bunlar, bacaklardaki damarların şişmesi, morarması, dışarıya doğru kıvrımlaşmış olmasıdır. Bu belirtiler dışında hastalar, bacaklarındaki ağrılardan, kaşıntılardan, kramptan ve bacaklarındaki doluluk hissinden şikayetçi olabilirler.

Varis, özellikle ayakta sık duran bireylerde, kilolu bayanlarda, genetik yatkınlığa sahip olanlarda oluşması muhtemel bir rahatsızlık olarak gözlemlenebilir. Hastalık erken teşhis edilmediğinde yaralara ve renk değişimlerine sebebiyet verebilir. Çoğunlukla zamanını oturarak geçiren kişilerde meydana gelen bacak uyuşması bu rahatsızlığın belirtisi olarak dikkate alınabilir. 

Karıncalanma, uyuşma, şişkinlik hissi, yaralar veya renk değişimi gibi belirtilere sahipseniz en kısa sürede bir hekime başvurmanızda fayda vardır. Varis, kötü bir görünüm yaratmasından, günlük hayatımızı zorlaştıracak durumlara kadar çeşitli derecelerde etkileyen bir rahatsızlık biçimidir. 

Varis Tedavisi

Varisler birbirlerinden farklı şekillerde kişiyi rahatsız edebilir. Bazı varis türleri çok belirginken, bazılarında gözle görülmeyen kılcal yapılar meydana getirebilir. Şikayetin fazla durumlarında en çok önerilen yöntem "varis çorabıdır."  

Varisin oluşum sebebi ve aşamalarını daha iyi tespit etmek için "doppler ultrason" yöntemiyle inceleme yapılır. Son dönemlerde en çok uygulanan tedavi yöntemi "lazer"dir. Cerahi müdahale gerektirmeyen bu tip yöntemle oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Neler Yapmalı?

Varisi engellemek, tedavisine katkıda bulunmak istiyorsanız bol bol hareket etmek ilk yapılacaklardandır. Ani ve hızlı hareketli sporlar yerine uzun ve tempolu yürüyüşler faydalı olacaktır. Uzun süreli oturmak veya ayakta durmak varis rahatsızlığı açısından sakıncalıdır. Sigaradan uzak durmak ve doğru beslenmek de varisle mücadelede oldukça önemlidir.