Sözcü Gazetesi'nden Ali Gülen'in haberine göre SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ı, ABD'nin isteği üstüne Güney ve Yukarı Avusturya'nın Gmunden polisi operasyonla yakaladı.

Yakalandığında bir sauna-masaj salonundaydı. İltica istek etmedi. Viyana'da da kara para temize çıkartma girişimi iddiaları olduğu için Viyana'ya getirildi.

LÜKSEMBURG'DA ŞİRKET, VİYANA'DA VAKIF

Viyana, Lüksemburg, Wels üçgeninde dolaşan Sezgin Baran Korkmaz'ın, takriben 7 aydır hangi pasaportla buralarda kalabildiği az önce bilinmiyor. Lüksemburg'da üç ayrı şirketi olan Korkmaz'ın, hem Viyana'da da yatırımlar gerçekleştirmek istediği, bu amaçla Vakıf – Şirket benzeri bir inşa oluşturmaya çalıştığı, bazı yatırımları için Türk iş insanlarıyla buluştuğu, kara para aklama girişimi olduğu öne sürülüyor.

Bir kaç kez Viyana'ya gelen Korkmaz'ın, dinlenmemek için sıkça telefon değiştirmesine rağmen uzun süredir izlendiği ortaya çıktı. Lüksemburg'dan meydana çıkan ve Viyana ile Salzburg arasındaki alan olan Wels yakınlarına geçen Korkmaz için burada işlem hazırlığı yapıldı.

İŞTE, OPERASYONUN AVRUPA AYAĞI

Operasyon süreci şöyle başladı;

1) HUKUKSAL ALTYAPI HAZIRLIĞI: ABD milletlerarası yakalama kararı çıkardı ve Avusturya ile arasındaki “ceza davaları ile hesaplı suçlarda adli yardımlaşmaya” ilişkin 1995 tarihli anlaşmayı yeniledi. Anlaşmaya, online açıklama alabilme, online ortak bilgi alışverişi, banka suçları ve mali suçlarla ilgili data değiş – tokuşu bölümleri eklendi. Avusturya hükümeti de Sezgin Baran Korkmaz, Viyana'da mahkemeye çıkmadan önce bunu yayınladı.

2) POLİSE, IŞLEM TALİMATI: ABD ile Avusturya, bir yandan “olası bir iade, iade olmazsa online olarak açıklama alınması için” bu hazırlıkları yaparken, Wels Kasabası yakınlarındaki Gmunden Polisi'ne işlem talimatı gitti. Avusturya'nın en güneyindeki ormanlık alan olan Gmunden ve çevresi polisi, Sezgin Baran Korkmaz'ı yakaladı.

3) TESLİM OLMADI: Bazı iddialardaki gibi Korkmaz kendisi teslim olmadı. Hatta kendinden böylece emindi fakat, bir sauna- masaj salonuna girdiğinde polis etken yaptı.

4) “ABD ADINA YAKALADIK” DEDİLER: Sezgin Baran Korkmaz'a, ABD'nin milletlerarası yakalanma talebi nedeniyle gözaltına alındığı bilgisi verildi, kelepçelendi. Korkmaz'ın hangi pasaportu taşıdığı ya da Lüksemburg, Avusturya, İsviçre oturumu olup olmadığı bilinmiyor. Korkmaz'ın, AB yasaları gereği o anda iltica istek hakkı bulunuyordu. Bunu kullanmadı.

5) İLTİCA HAKKI, PASAPORTA BAĞLI: Mahkemede, ABD'nin talebi yüzüne okununca da iltica talebinde bulunmadı. Avukatları da bunu istemedi. Bu koşul, oturum statüsünün ya da diğer vatandaşlığının olabileceği biçiminde yorumlandı. Diğer bir yorum da, ABD'nin iadesine karşı, iltica talebinin işe yaramayacağı, Türkiye'nin iade talebine karşı “bu talebin son tedavi olarak“ kullanılacağı şeklinde…

Avusturya'nın Gmunden polisi, Sezgin Baran Korkmaz'ı yakaladı. Korkmaz, kelepçelendi ve gözaltına alındı. Halen Viyana'da bu binada gözaltında tutuluyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/sezgin-baran-korkmazi-masaj-salonunda-bastilar-haberi-534510