AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkinAnayasa değişikliği oylamasında partilerinden fire olmadığını söyledi. Meclis'te gazetecilerle bir araya gelen  AK Parti Grup Başkanvekili Turan, Meclis Genel Kurulundaki  dokunulmazlık oylamasında AK Parti'den fire olmadığını aktardı.  Bülent Turan, CHP'nin oylamada  HDP ile işbirliği yaptığını ileri sürerek, ikinci tur oylamada 330'un bulunması durumunda  referanduma gidilebileceğini belirtti. Turan, 20 MayısCuma günü Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın yönetiminde ikinci turun yapılacağını kaydetti.  

CHP'Lİ BÖKE'DEN FİRE AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Selin Sayek Böke, Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Böke, "Dokunulmazlık konusunda en fazla fireyi CHP'nin verdiği söyleniyor. Ancak ikinci tur oylamada tavrını değiştirebileceği ve teklifin referanduma gitmemesi için  destek vereceği de söyleniyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusuna şu yanıtı verdi: "CHP'nin politikası tek tutarlı olan parti esasında bu konuda. Dokunulmazlıkların kürsü dışında kaldırılması gerekiyor. Bu yönde verilecek her oyda kişinin, milletvekilinin vicdanına kalmış. Bu dünde böyleydi Cuma günü de böyle olacak. CHP'nin ilkesel tutumunda en ufak bir değişiklik yoktur. CHP'nin samimiyeti ortadadır. Burada samimiyetsizliği ortaya çıkmış olan en büyük parti AKP'dir" diye konuştu.  

PAYLAN: GİZLİ OY KULLANMADILAR

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Meclis'te gazetecilerin, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa teklifin oylamasına ilişkin sorularını yanıtladı. Oylamanın gizli olduğunu hatırlatan Paylan, ancak AK Parti milletvekillerinin oy verme işlemi için hazırlanan kabinlerdeki perdeleri kapatmadan oy kullandıkları, "evet" anlamına gelen beyaz pulu zarfa koyup, kırmızı ve yeşil pulları ise diğer AK Parti milletvekillerine gösterdikleri iddiasında bulundu. AK Parti'li bazı milletvekillerinin oy kabinlerinin etrafında durarak, içeri giren milletvekillerini etki altına aldıklarını savunan Paylan, "Neredeyse hiçbir AKP milletvekili gizli oy kullanmamıştır" ifadesini kullandı. Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili'ne şikayetlerini ilettiklerini ancak onun da zayıf bir uyarıda bulunmakla yetindiğini söyleyen Paylan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Pek çok AKP milletvekilinin baskı altında olduğunu biliyoruz. Pek çok AKP milletvekili bu anayasa değişikliğinden rahatsızlar. Eğer gizli oy olabilseydi bu anayasa değişikliği geçmezdi, 330'un altında kalırdı. Cuma günü gizli oy verilmesi sağlanabilirse, her AKP milletvekili perdenin arkasında gizli olarak, özgür iradesiyle oyunu kullanabilirse, bu anayasa değişikliği 330'un altında kalır, geçmez. Bugün açık oylama ile anayasa değişikliğine yol verirsek, yarın başkanlığı da bu şekilde geçirirler. Bu da hakka, hukuka aykırıdır."

Paylan, "Partili cumhurbaşkanı ve dokunulmazlıkların aynı sandıkta referanduma götürülmesi de konuşuluyor. Değerlendirmeniz ne olur?" sorusuna ise "İlk adım dokunulmazlıklar meselesi. Darbeyi maalesef adım adım kurumsallaştırıyor saray. Bu çerçevede buna yol vermezsek eğer diğer meseleyi de gündeme getiremez. Milletvekilleri özgür iradeleriyle oy verirlerse ne dokunulmazlıklar ne de başkanlık veya partili cumhurbaşkanı geçer bu Meclis'ten" karşılığını verdi. 

İKİNCİ TUR OYLAMA CUMA GÜNÜ

Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda dünkü 1. tur oylamasında 1. madde 148 ret oyuna karşılık 350 oyla kabul edilirken, 27 oy boş çıkmış, 1 oy geçersiz sayılmış, 5 milletvekili de çekimser kalmıştı. 2. madde ise 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edilirken, 17 oy boş çıkmış, 6 milletvekili de çekimser kalmıştı. Teklifin ikinci tur oylaması 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.