Portekiz ve İzlanda arasındaki karşılaşmanın analizini yapan Teknik Direktör Yücel Çolak disiplinin her zaman işe yaradığının altını çizrerek “İzlanda disiplini ve fizik gücü ile ilk büyük turnuvasına puanla başladı” dedi.

Kadrolara genel olarak göz attığımızda Portekiz sahada 4-3-1-2 formasyonuyla bulunuyor. dünkü antrenmanda sakatlandığı için bugün ilk 11’de Quaresma bulunmuyor Portekiz adına. İleri uçta Nani ve Ronaldo gibi bireysel anlamda etkili ayaklara sahipler. Geri dörtlünün ortasında görev alan Carvalho ve Pepe takımın en tecrübeli isimleri. Millilerimizle beraber elemelerde aynı grupta bulan ve turnuvaya katılan İzlanda milli takımı ise 4-4-2 sistemiyle sahada bulunuyor. Elemelerde oynadığı karşılaşmalarda oldukça disiplinli ve fizik gücü yüksek bir ekip olduklarını çok iyi biliyoruz. Taç atışlarını uzun ve etkili bir biçimde kullandıklarına elemelerde oldukça sık rastladık. Orta alanda görev alan isim Sigurdsson, takımın üst düzey oyuncusu olarak göze çarpıyor.

Birinci Devre
Maçın ilk dakikasında önde baskılı başlayan takım İzlanda oldu. Fakat hücumda kaybedilen top sonrası Portekiz karşılaşmadaki ilk tehlikeli pozisyonu hızlı hücumla yakaladı. 1 dakika sonra İzlanda Milli Takımı Pepe’nin geriden oyun kurduğu sırada topu kazanarak Sigurdsson ile hızlı hücumda etkili oldu. Kaleci Patricio ise pozisyonda başarılıydı. İzlanda’lı oyuncular 6’ ve 7’ dakikalarda sol kanadı etkili kullandılar ve pozisyon buldular. Portekiz topa sahip olduğu anda İzlanda ekibi savunmayı 4-4-2 pozisyonuyla 2. Bölgede başlattı. Ayrıca bloklar arası mesafeyi de kısa tutarak kompakt oldular ve rakibin alanını daralttılar. 15’ ve 20’ dakikalar arası topa daha fazla hakim olan ekip Portekiz oldu. Pepe geriden uzun pas ile oyunu kurarken dönen topa sahip olan Ronaldo, sol kanattan yaptığı etkili orta sonrası Nani ile gol şansı yakaladı. Portekiz set savunmasında Nani ve Ronaldo savunmaya katılmazken 3. bölgede kalarak hızlı hücum fırsatı beklediler.



Portekiz ilk yarım saatlik dilimde İzlanda savunma arkasına attığı uzun paslarla etkili pozisyonlar yakaladı. Dakikalar 31’ gösterdiğinde sağ kanattan Andre Gomes ile etkili organizasyon gerçekleştiren Portekiz Nani ile golü buldu ve durum 1 – 0 oldu. Gol sonrası her iki ekibinde oyun anlayışında bir değişiklik olmadı. Portekiz topa en fazla sahip olan taraf olmaya devam ederken İzlanda rakibini geride karşılayarak kontra atak fırsatı aradı.



İkinci Devre
İkinci devre başladıktan 5 dakika sonra sağ bölgeden organizasyon gerçekleştiren İzlanda ceza alanı içerisinde kendisini unutturan Bjarnasson’un kafa vuruşu ile 1-1’lik eşitliği yakaladı. 1 – 1’lik eşitlik sonrası İzlanda tüm hatlarıyla yine kendi yarı alanında bulundu. Portekiz’de 70. Dakikada Bayern’in yeni transferi genç oyuncu Renato Sanchez oyuna dahil oldu. Portekiz aynı dakika içerisinde uzak serbest vuruş sonrası Nani ile etkili oldu. 75’de Portekiz gol ararken, teknik direktör Fernando Santos Quaresma’yı sakatlığı bulunmasına rağmen riske ederek oyuna sürdü. Quaresma ise oyuna girdikten 2’ dk sonra etkili gol fırsatı yakaladı fakat kaleci Haldorsson başarılı oldu. Son dakikalarda savunmayı öne çıkaran Portekiz tüm hatlarıyla golü arasa da bulamadı ve taraflar sahadan 1 – 1’lik sonuçlarla ayrıldı.