Fransa Milli Futbol Takımı’nın 20 yıldır tüm maçlarına getirilen ve gayrıresmi milli maskot haline gelen Balthazar isimli horoza Euro 2016 için yasak geldi. Hayvanın sahibi olan Clement Tomaszewski’ye bir mektup gönderen UEFA, güvenlik nedeniyle hayvanın maçlara getirilemeyeceğini belirtti. Mektupta, “Horozun stadyuma getirilmesi, güvenlik ekibine karşı sizi tuhaf bir durumda bırakır” ifadesi yer alıyor.
220 maça gitti
Çok büyük bir futbol tutkunu olan Tomaszewski 1982’den beri 220 milli maça gitti. Ölen horozlar yerine yine Balthazar ismini koyduğu horozlarla bu geleneği devam ettirmeye çalışan Tomaszewski karar nedeniyle oldukça tepkili. Karara rağmen horozunu maçlara götüreceğini açıklayan Clement Tomaszewski, ‘eğer horoz maçlara alınmazsa kendisinin de gitmeyeceğini’ belirtti. Tomaszewski, “Horozum Fransız futbolunun bir parçası; fakat onu maçlara getiremeyeceğim söyleniyor” dedi. Tomaszewski’nin Fransa’nın oynayacağı tüm grup maçlarına bileti bulunuyor. 

Galya horozu olarak anılan hayvanlar hem Fransa’nın hem de Fransız Milli Takımının sembolü olarak kullanılıyor. 
Fransız Futbol Federasyonu’nun da simgesi olması dolayısıyla milli takımın formalarının üzerinde horoz çizimi bulunuyor. Balthazar isimli horoz ise, özellikle Fransız milli takımının şampiyon olduğu 1998 Dünya Kupasından sonra tüm ülkede tanındı. 

Ünlü horoz İspanya - Türkiye için ise İspanya kazanır dedi.