Teğabün Suresi 12. ayeti ne anlatıyor? Teğabün Suresi 12. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Teğabün Suresi 12. Ayetinin Arapçası:

وَاَط۪يعُوا اللّٰهَ وَاَط۪يعُوا الرَّسُولَۚ فَاِنْ تَوَلَّيْتُمْ فَاِنَّمَا عَلٰى رَسُولِنَا الْبَلَاغُ الْمُب۪ينُ

Teğabün Suresi 12. Ayetinin Meali (Anlamı):

Allah’a itaat edin, Peygamber’e de itaat edin. Şâyet yüz çevirecek olursanız bunun zararı sizedir. Çünkü Peygamberimiz’e düşen Allah’ın buyruklarını açıkça bildirmekten ibarettir.

Teğabün Suresi 12. Ayetinin Tefsiri:

Dünya hayatında insanın başına mal, can ve diğer şeylerle ilgili musîbetler gelebilmekte; maddî, mânevî, sözlü ya da fiilî hoşa gitmeyecek hâdiseler olabilmektedir. Lüzum mü’min lüzum kâfir hiç kimse bu gibi durumlardan uzaktan kalamaz. Gerçek şu ki, bunların hepsi Allah’ın izni, iradesi ve takdiri ile olur. Allah’ın izni olmadıkça hiç kimsenin istemesiyle ve çalışmasıyla hiç kimseye bir kötülük erişmez. Allah’ın müsaadesi olmadan bir yaprak bile yerinden kıpırdamaz. Ama musibetlere dayanıklılık bakımından inanmış bir gönülle inanmamış gönül aralarında büyük bir ayrım vardır. Allah’a imanı olmayanlar, gelen musibetler aleyhinde sabredemez, feryat eder, ruhen ve fiziksel olarak kendilerini mahvolmuş ederler. Allah’a imanı olanlara gelince, Allah onların kalbine o musibet esnasında en içten düşünceyi ilham eder. Musibetin ama Allah’ın dilemesiyle olacağını, kendisinin de Allah’a ait olup tekrar O’na döneceğini hatırlatır. Böyle olunca mü’min kul hemen: اِنَّا لِلّٰهِ وَ اِنَّا اِلَيْهِ رَاجِعُونَ (innâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn) “Bizim tüm varlığımız Allah’ındır ve biz ama O’na dönüyoruz” (Bakara 2/156) tesellisiyle gönlünü rahatlatır. İşi Allah’a havale eder ve O’na dayanıp güvenir. Bu musibetlerle sınav edildiğini anlayarak sabreder. Belâların rüzgârına kapılıp Allah ve Rasûlü’ne itaati terk etmez. Bilakis, darlıkta ve zorlukta, genişlikte ve ferahlıkta var gücüyle Allah ve Rasûlü’ne itaat etmeye çalışır. Çünkü en büyük musibet, Allah ve Rasûlü’ne itaati terk etmektir. Bir insan için bundan daha büyük bir felâket düşünülemez.

O halde:

Teğabün Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Teğabün Suresi 12. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tegabun-suresi-12-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html