39 milyar dolarlık şirket değerinde bir şirkete sahip almak için kaç meslek değiştirmeniz ya da kaç başarısız girişim yapmanız gerekiyor? Instacart'ın idare heyeti başkanı ve kurucusu Apoorva Mehta başarmak için 20 girişim kurdu, 3 iş değiştirdi. İş ayarlamak ve meslek fikri geliştirmekten bıkmadı, yılmadan yoluna devam etti. Hırsı ve ısrarı baştan sona başarılı oldu.  

1986 yılında Hindistan'da doğan Mehta, 2000 yılında ailesiyle Kanada'ya taşındı. Bu, olur ya de hayatını değiştiren en büyük adımlardan biri idi. Waterloo Üniversitesi'nde mühendislik okudu. 2008 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonradan Blackberry ardından Qualcomm ile tasarım mühendisi olarak çalıştı. Hem kısa bir vakit çelik fabrikasında ödev yaptı. sonradan Seattle'a taşındı. Amazon'da mühendis olarak işe başladı. 2010'da Amazon'u bırakmaya karar verdi. Amazon'dan ayrıldı ve Seattle'dan San Francisco'ya taşındı. İki sene baştan başa Apoorva'un tek yaptığı şey girişim fikri bulmak üstüne amaçlamak idi.  

İstikrarlı biçimde 20 meslek fikrinde başarısız oldu

Mehda Apoorva, deyim yerindeyse 20 iş fikrinde de 'istikrarlı' bir biçimde başarısız oldu. Apoorva, sosyal oyun şirketleri için bir reklam ağı kurmayı denedi. Olmadı. Ayrıca avukatlara karşın 'LegalReach' adlı bir sosyal medya geliştirdi. Ama bu iş fikri için yapılan ön çalışmanın beceriksiz olması sebebiyle teşebbüs kapandı. 

Apoora Mehda'nın kaderi 2012'de değişti. San Francisco'daki evinin yakınlarında market yoktu. O dönem arabası olmayan Mehda için alışveriş yapmak epeyce zahmetliydi. Sahiden Apoorva'nın amacı Amazon'a muhalif olacak bir meslek fikri idi. Mehda, Amazon'dan ayrıldıktan iki yıl sonra çevrimiçi yiyecek satma fikrine tutundu. Ortakları Max Mullen ve Brandon Leonardo ile yerel dükkanlardan çevrim içi olarak bakkaliye ürünleri almanızı sağlayan Instacart'ı kurdu. 

Ekim 2015'te yapılan Webrazzi Summit'te Instacart'ın o dönem Pazarlamadan Sorumluluk Sahibi Başkan Yardımcısı Murat Emirdağ, "unicorn olmaya giden yol" başlıklı oturumda şirketin potansiyelinden bahsetmişti

Buna paralel olarak şirket, 2017 yılında izlenmesi gereken 15 şirketin arasına girmişti. Pek ama şirket, 2018 yılının Ocak ayında Toronto merkezli kişiselleştirilmiş çevrim içi bakkaliye alışverişi deneyimi sunan Unata'yı satın aldığını duyurdu. Bir vitrin işlevi görebilen Instacart'ın tersine Unata'nın ürünü, üçüncü parti olarak başka platformların yeni alışveriş deneyimi üretmesine tezgâhtar oluyordu.. İşletmelerin Unata doğruca kullanıcıların ilgisine sunduğu alışveriş deneyimine tatbik ve web sitesi gibi esas ürünlerin yanı sıra kuponlar, satın alma takibi, push bildirimler ve indirim önerileri gibi özellikler de eklenebiliyordu. 

Aynı yılın sonunda 4,2 milyar dolar şirket değerlemesi üzerinden Coatue Management, Glade Brook Capital Partners ve önceki yatırımcılardan 200 milyon dolar yatırım aldı. Nisan 2018'de şirket, arasında Albertsons, Kroger, Publix, Ahold ve H-E-B, ve  Sam's Club'ın da olduğu ABD'nin en büyük 8 market zinciri ile karşılıklı çalışmaya başladı. Sektörün öncü markaları ile yapılan ittifakın ardındaki ise Amazon'a karşı çözülmüş bir savaş var. Zira Amazon'un 2017 yılında Whole Foods'u satın almasının ardından pazarda korku rüzgarları estirdi.

2020'de yatırımlar peş peşe geldi

Instacart'ın kaderi Covid-19 pandemisiyle tamamen değişti. Alışverişçilerin kanal tercihleri önemli bir metamorfoz gösterdi. Sağlığın bütün endişelerin önüne geçtiği bir dünyada e-ticaret bambaşka bir tartma kazandı. Popülerliğini artıran uygulamanın indirilme sayısı ise yüzde 296,5 oranında arttı. Şirket, 1 yıl içinde 3 kat büyüdü. Gelirleri 1,5 milyar dolar oldu.

Haziran 2020'de 500 binden pozitif kişiye istihdam sağlayan Instacart, DST Global ve General Catalyst'in liderliği üstlendiği yatırım turunda 225 milyon dolar yatırım aldı. D1 Capital Partners'ın da katılımcı olduğu yeni yatırım turundan sonra Instacart'ın değerlemesi 13,7 milyar dolara ulaştı.

Instacart, yeni yatırımı alışveriş yapanlara ve iş ortaklarına vermek, reklam ve kurumsal işlerini geliştirmek ve herif deneyimine hedefe kilitlenmek için kullanmayı planladığını açıkladı. Şirket hem, müşterilerin yiyeceklerini zamanında almalarına yardım etmek için teknik ve operasyonel altyapıya yatırım yapacağını belirtti.

Haziran 2020'de topladığı 225 milyon dolar ve temmuz ayındaki 100 milyon dolardan daha sonra benzer yılın Ekim ayında D1 Capital ve Valiant Peregrine Fund'ın liderliği üstlendiği yatırım turunda 200 milyon dolar yatırım aldı. Şirketin değerlemesi, yeni yatırımla birlikte 17,7 milyar dolara ulaştı. Alınan yeni yatırımın, alıcı deneyimini iyileştirmek için yeni özellikler ve araçlar sunmaya hedefe kilitlenmek ve şirketin teşebbüs ve reklam işlerini cesaretlendirmek için kullanılacağı açıklandı. Instacart CEO'su Apoorva Mehta, ekibinin geçtiğimiz yıl işi ölçeklendirme, tüketici talebini ve büyümeyi karşılamak için yaptığı çalışmalarla gurur duyduğunu söyledi.

Mart 2021'de Instacart, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, D1 Capital Partners ve öteki mevcut yatırımcılardan 265 milyon dolar yatırım aldı. Şirketin değerlemesi yeni yatırımla birlikte 39 milyar dolara ulaştı. Bu yatırım önceki son değerlemesi ise 17,7 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Instacart, yatırımı duyurduğu blog gönderisinde 2020 yılına dair verileri paylaşmadı. Ancak şirket, 2021'de çalışan sayısını yüzde 50 oranında çoğaltmak; reklamcılık için ölçeklemeye ve yatırım yapmaya sürdürmek istediğini belirtti. Instacart, mahsul tarafında kendini geliştirdi ve platform, reçeteli ilaçlar, elektronik ürünler, ev dekoru, spor ve alıştırma ekipmanları ve daha fazlası edinmek üzere geniş bir mahsul yelpazesini benzer gün teslim etmeye başladı.

Benzer yıl 2021'de 26 milyar dolar satış yaptı. Benzer sene gelirleri yüzde 20 artarak 1,8 milyar dolara çıktı. Fakat eve sipariş veren sayısı Covid-19 pandemisinin etkisinin azalmasıyla satış büyümesi azaldı. Öyle ama oran yüzde 330'dan yüzde 15'e indi. 2022'de şirketin değerlemesi 13 milyar dolara indi. yine de şirket başarılı mı yahut başarısız mı oldu tartışmasının tek cevabı var. Bu da Instacart, Apoorva Mehta'nın 20 meslek fikrinin arkasından kurduğu birincil başarılı meslek oldu. Bu dönem şirketin değerinin 25 milyar dolar bandında gezdiğini de belirtelim

Girişimcinin adı geçen ay dijital afiyet alanında kurduğu yeni girişimi Cloud Health Systems'in 30 milyon dolar yatırım almasıyla gündeme geldi. Cloud Health Systems, tıbbi danışmanlık hizmeti sunuyor. Temelde metabolik hastalıklar ve obezite konusuna odaklanıyor. Şirket, henüz hizmet vermeye başlamadı. Fakat Mehta'nın bu hareketi girişimcinin yeni alanlara göz diktiğini ortaya koyuyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/11/20-is-batirdiktan-sonra-apoorva-mehta-nin-instacart-ile-39-milyar-dolarlik-bir-girisim-yaratma-yolculugu