Prototip mahsul ve kalıp üretimi gibi alanlarda karşımıza çıkan 3D yazıcılar, bundan böyle son kullanıcı tarafından da sıkça seçim ediliyor. Bu makalemizde “3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun cevabını vereceğiz.

Satın alma öncesinde 3D yazıcıyı ne cins işler için kullanacağınızı belirlemelisiniz. Piyasada yer alan Fused Deposition Modeling (FDM) ve Stereolitografi (SLA) printer türlerinden birini seçerek başlayabilirsiniz.

İlk 3D baskılı çelik köprünün açılışı yapıldı

3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli?

Maliyet, bakım ve hammadde konusunda epeyce ayrıcalıklı olan FDM tipi yazıcılar ekstrüzyon tekniği ile üretim imkanı sunuyor. Nozzle adı verilen uçlar sayesinde filamenti ürüne dönüştüren FDM yazıcılar, kullanılan nozzle tipine tarafından çıktılarda katman izi oluşturuyor.

3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli?

Katman izi oluşmadan üretim imkanı sunan SLA yazıcılar ise reçine tabakasını ışık ile katılaştırarak ürün ortaya çıkarıyor. FDM tipi yazıcılara tarafından hammade ve bakım maliyeti bakımından oldukça yüksek olan SLA yazıcılar, büst ve model üretiminde seçim ediliyor.

3D yazıcı alırken nelere uyarı edilmeli sorusunun en manâlı bölümlerinden bir diğeri ise filament tercihi. FDM tipi yazıcılar ile ABS, PLA, PETG ve TPU filament kullanarak üretim yapabilirsiniz. ABS ve PETG filamentler PLA filamente oranla daha yüksek sıcaklıkla erimesine rağmen PLA filamentlerden dirençli yapıya sahiptir. Üretmek istediğiniz parçanın hangi sıcaklık aralığında kullanılacağını ve dayanımını göz önünde bulundurmalısınız.

PLA filamentler 190 ile 220 derece arasında ideal üretim sıcaklığına sahiptir. ABS ve PETG filament türleri ise sıradan 230 ile 270 derece arasında kullanılmaktadır. ABS ve PETG filament kullanacak şahısların bu sıcaklık değerlerine kadar 3D printer seçimi yapması gerekmektedir. TPU filamentler giyilebilir mahsul, telefon kılıfı veya model vasıta lastiği gibi elastik malzeme gereken işlemlerde kullanılmaktadır. TPU filamentler 210 ile 240 derece arasında erime sıcaklığına sahiptir.

3D printer konusunda acemi olan kişiler el ile tabla ayarı görece daha güç olduğu için otomatik tabla ayarı özelliğine sahip cihazları tercih edebilir. Tabla boyutları ve table ayarı 3D yazıcı alırken nelere uyarı edilmeli sorusunun kritik noktalarından biridir. Kullanacağınız 3D yazıcının tabla boyutları üretebileceğiniz maksimum ürün boyutunu temsilcilik etmektedir.

3 boyutlu baskılarda daha kaliteli sonuçlar almak için çift Z ekseni bulunan yazıcılar seçim edilebilir. Keza gürültüsüz step motor sürücü kartına sahip 3D yazıcılar tercih listesinin üst esnasında yer almalıdır.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/3d-yazici-satin-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler