Emekli esnaf olan 70 yaşındaki Elize Lutz ve 67 yaşındaki Harrie Dekkers, perşembe günü iki yatak odalı bungalovlarının kapısını başvuru üzerinden açmalarını karşılayan dijital anahtarlarını aldı. Lutz, ev için “Fazla güzel” ifadesini kullanırken; Dekkers ise “Tıpatıp bir sığınak gibi. Güvende hissettiriyor” dedi. Hollandalı çift, evi altı aylığına kiraladı. Çift eve aylık 800 Euro (7.970 TL) ödeyecek.

Kaya şeklindeki ev, 3D baskı teknolojisi kullanılarak üretilmiş, taşıyıcı duvarlara sahip ilk hukuki olarak yaşanabilir mal özelliğine sahip. Ev, inşaat firması Saint-Gobain Weber Beamix kadar Eindhoven banliyösünde, Beatrix kanalı kenarındaki bir arsa için planlanan beş evden ilki. Bu acayip inşa Eindhoven’daki bir fabrikada tabaka tabaka basıldı. Hollandalı inşaat firması Van Wijnen göre bir esas üzerine yerleştirildi. sonradan bir çatı ve pencere çerçeveleri takıldı. Ardındaki son rötuşlar uygulandı.

Avrupa’nın ilk ayrıntılarıyla 3D evinde yaşayacak Hollandalı çift

Weber Benelux’un Genel Müdürü Bas Huysmans, “Bu evi ne kadar sürede basabileceğimize bakarsanız sadece 120 saat sürdü. Dolayısıyla tüm öğeleri tek seferde basmış olsaydık, beş günden daha kısa sürerdi. 3D yazıcının en büyük faydası, yemek yemesine, uyumasına ve dinlenmesine gereklilik duymamasıdır. Yani bundan sonraki evi beş gün sonradan basabiliriz.” dedi.

Eindhoven belediyesinin ev ve mekansal gelişiminden sorumluluk sahibi Belediye Meclisi Üyesi Yasin Torunoğlu, ”3D baskılı konut ile bundan böyle geleceği belirliyoruz. Kendi isteklerinize göre yerinde fiyatlı evlerin çabuk bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz.” dedi.

Son 2 sene içerisinde Fransa ve ABD‘de 3D konut çalışmaları hız kazandı. Lakin Hollanda’daki bu eve değin tamamı 3D yazıcılardan inşa edilen bir konut yapı edilmemişti. Acilen birincil kiracısını bölge evin gelecekteki diğer projelere de örnek olacağı düşünülüyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/3d-yaziciyla-yapilan-evin-kiracisi-belli-oldu
Yorumlar