Adalet Bakanlığı ve ABD Gelirler İdaresi, ABD'nin en büyük kripto para borsası Binance'e soruştuma açtı. Soruştuma dahilinde Binance para temize çıkartma ve vergi kaçırma konularında analiz altına alındı. 

Changpeng Zhao liderliğinde 2017'de kurulan Binance, sektördeki böylece çok şirket gibi, ABD hükümetinin gözetiminden uzakta bir şekilde etkinlik gösteriyor. Cayman adalarında anonim şirket olarak kurulan Binance'in, Singapur'da da ofisi bulunuyor. Ama Binance'in açıklamasına tarafından şirketin tek bir merkez kampüsü bulunmuyor. 

ABD Federal Kurumları'na hizmet veren blokchain alanındaki adli bilişim şirketi Chainalysis Inc., geçen yıl yürüttüğü bir çalışma sonucunda; Binance ve öteki kripto borsalarında suç faaliyetleriyle ilişkili böylece fazla fonun yer aldığını bulmuştu. 

Yargı Bakanlığı ve ABD Gelirler İdaresi az önce soruşturmanın kapsamı ve süreci hakkında bir açıklama paylaşmadı. Ama Binance sözcüsü Jessica Jung, yaptığı açıklamada, şirketin kayıtlı konular ya da soruşturmalar hakkında yorum yapmadığını belirterek; şu ifadelere yer verdi: 

Hukuki yükümlülüklerimizi fazla ciddiye alıyor ve düzenleyiciler ve kanun uygulayıcılarla işbirliği içinde çalışıyoruz. Kararsız etkinlikleri saptamak ve ele almak için finans kurumları kadar kullanılan kara para aklamayı önleme ilkelerini ve araçlarını taşıyan sağlam bir düzen programı meydana getirmek için çok çalıştık.

ABD yetkililerinin soruşturma süreci 

ABD'nin devlete ait kurumları, kripto para borsalarının yasa dışı faaliyetlerde para aklamak için kullanıldığını uzun süredir dile getiriyor. Hırsızlık, uyuşturu ticareti gibi faaliyetlerin yanı sıra ABD vatandaşlarının ödenti kaçırmak için kripto paralara yöneldiği de konuşuluyor. 

Yakın zamanda ABD, ödenti kaçırmanın önlemek için, kripto para alım satımlarında elde edilen kardan vergi almaya başladı. Fakat kabahat faaliyetlerinde kripto para birimlerinin kullanılması, borsalarda detaylı soruşturmalar yürütülmesinin de yolunu açıyor. 

Bu ay ABD'de yakıt krizi yaşanmasına yol açan Colonial Pipeline Co.'nun hacklenmesi de bu örneklerden biri. Doğu Avrupa bölgesinde faaliyet gösteren hackerlar, Colonial Pipeline Co.'yu hackedikten sonradan, kripto para transferi ile tahakkuk etmek üzere 5 milyon dolar fidye istedi. 

Yargı Bakanlığı ve ABD Gelirler İdaresi'nin hemen şimdi soruşturmayı niçin açtığı bilinmiyor. Şu lahza için söz konusu soruşturmanın herhangi bir kanuna tutarsız kullanım bulunması ile sonuçlanmadığını da belirtelim.  

Konuyu araştıran yetkililer arasında, finans şirketlerini maksat bölge karışık davaları araştıran Adalet Bakanlığı banka bütünlüğü birimindeki savcılar ve Seattle'daki ABD Başsavcılık Bürosundan müfettişler yer alıyor.

Diğer bir kaynak ise ABD Gelirler İdaresi temsilcileri göre yapılan incelemenin aylar öncesine dayandığını belirtiyor. Laf konusu kaynak; soruşturma sırasında yönelten soruların keza Binance müşterilerinin keza de çalışanlarının davranışlarını incelediklerini dikkat çekici ettiğini söyledi.

Bloomberg'in Mart ayında yaptığı haberlere kadar;  ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu, Binance'in Amerikalıların yasadışı ticaret yapmasına izin verip vermediğini de araştırıyor. Bu bağlamda; yetkililer, Binance'in yatırımcıların dijital tokenlarla benzer türevleri satın almasına izin verip vermediğini inceliyor. Bu noktada ABD'de ikamet eden şahısların, bunları sunan firmalar CFTC'ye belirtilmiş olmadığı sürece; bu cins ürünleri satın almalarının yasak olduğunu belirtelim. 

Chainalysis'in raporu 

Chainalysis raporuna tarafından; şirket, 2019'da dolandırıcıların ticaret platformlarına geçtiğinden şüphelendiği 2,8 milyar dolar değer Bitcoin'i izledi. Chainalysis, izlediği paranın yaklaşık yüzde 27'sinin yani 756 milyon dolarının Binance'e geçtiğini keşfetti.

Binance ise bu açıklamalara, faaliyet gösterdiği yetki alanlarındaki bütün kara para aklama karşıtı düzenlemelere yan olduğunu ve sistemlerini iyileştirmek için Chainalysis gibi ortaklarla birlikte çalıştığını söyleyerek cevap verdi. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/05/14/abdadalet-bakanligi-ve-abd-gelirler-idaresi-nin-binance-sorusturmasina-dair-detaylar