ABD'nin San Fransico şehrinde güvenlik sebebiyle Waymo ve Cruise'un robot taksi hizmetlerinin genişlemesinin durdurulması isteniyor. NBC'nin haberine tarafından Kaliforniya Ulus Hizmetleri Komisyonu (CPUC) kadar iki şirkete gönderilen mektupta; robot taksilerin trafiği tıkadığı, 911 acele müdahale ekiplerini engellediğini ve bu yüzden bu hizmetin genişlemesinin anlamsız olduğunu açıklama etti.  

General Motors'un robot taksi servisi Cruise'un adına konuşan Aaron Mclear, şirketin emniyet sicil kayıtlarının kamuya açık olduğunu söyleyerek şimdiye değin yaşamsal risk oluşturacak bir kaza olmadığını belirtiyor. Waymo sözcüsü Katherine Barna ise daha bu konuya daha olumlu yaklaşarak durumun düzenleme sürecinin standart bir parçası olduğunu söylüyor.

Waymo ile rekabet eden Cruise, geçen yılın Haziran ayında robot taksinin kaza yaptığı haberi gündeme geldi. Araçta zarar meydana gelirken, yolcular ise hafif şekilde yaralandı. Cruise, otonom araçlarını geri çağırma kararı aldı.

Bir taraftan General Motors destekli Cruise ve Alphabet'e ait Waymo otonom taksi hizmeti için izin bölge şirketler olarak biliniyor. Cruise bu hizmeti para karşılığı verirken, 2021'in Ağustos ayında robot taksi servisi izni alan Waymo kullanıcılardan demin bir aidat talep etmiyor. Cruise robotaksi hizmetini San Francisco'da 7/24 vermeyi hedefliyor. 

Geçen Temmuz ayında Cruise'un gelir-gider dengesinin bozulduğu açıklanmıştı. Şirketin harcamaları, geçen yılın ilk çeyreğinde 332 milyon dolar olan giderleri bu sene 550 milyon dolara ulaştı. Bu duruma etki eden en kayda değer şeyin çatı şirketi General Motors'un güya geçirgen kıtlığı ve şirketin tedarik zincirinde yaşadığı sorunlar sebebiyle karının yüzde 40 düşmesi olduğu belirtildi. Bir öteki nedenin ise San Francisco'da robotaksi hizmetini başlatması olduğu söylendi.

Şirket, geçen Şubat ayında robotaksi hizmetini San Francisco'da herkese açmıştı. İlk etapta ücretsiz olarak bahşedilen hizmetten yararlanmak için Cruise'un web sitesi yoluyla halka açık bir bekleme listesi oluşturulmuştu. Haziran ayında Cruise, Kaliforniya Kamu Hizmetleri Komisyonu'ndan (CPUC) ayrıntılarıyla sürücüsüz yolculuklar için aidat istek etme izni aldığı açıklanmıştı.

Waymo da 2021'in Aralık ayında Çinli araba üreticisi Geely ile ortaklık kurduğu haberiyle gündeme gelmişti. Gaye, ayrıntılarıyla elektrikli otonom araç üretmek. Bir yandan otonom sürüş teknolojisi Waymo Driver'ı Geely'nin elektrikli otomobil markası Zeekr'e entegre edeceği açıklandı. Araç, önümüzdeki yıllarda ABD pazarına sunulacağı söylendi. Waymo daha önce Jaguar'dan Lyft'e öyle çok işbirliğine imza atmıştı. Daha önce Stellantis ile böyle bir ortaklık anlaşması yapmıştı.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/30/abdde-guvenlik-nedeniyle-waymo-ve-cruiseun-robo-taksi-hizmetlerinin-genisletilmesinin-yavaslatilmasi-isteniyor