WhatsApp’ın yeni kullanıcı sözleşmesinin yasal bir dayanağa sahip olmadığını belirten bir Alman yasa düzenleyici, kısa vakit önce WhatsApp’a soruşturma başlattı. Soruşturmada suçlu yer alan Facebook’un, 3 ay her tarafında Almanya’da WhatsApp üzerinden elde edilen verileri işlemesini yasakladı.

Hamburg eyaleti Kişisel Verilerin Korunması Sorumlusu Johannes Caspar yaptığı açıklamada, Facebook’un kullanıcı verilerini işlemesinde yeterli hukuki destek olmadığını belirterek, “Bu ambargo emri, Almanya genelinde tatbik şartlarına rıza belirten milyonlarca kullanıcının haklarını ve özgürlüklerini güvence altına almayı amaçlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü’ndeki doğaüstü yetkileri kullanarak Facebook’u, WhatsApp kullanıcı verilerini üç ay askıya alması için zorlayacağını belirten Caspar, bu süreçte Avrupa Birliği’nin kullanıcı verileri konusunda genel bir karar almasını isteyeceğini de kaydetti.

Konuyla ilgili bir tanımlama yapan Facebook, Caspar’ın iddialarını kınadı. Sorunun yalnızca bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını bildiren şirket, yasağın haksız bir kullanım olduğunu ekledi. 15 Mayıs’ta yeni WhatsApp kullanıcı sözleşmesini kullanıma sunacak olan şirket, zaten bilgi gizliliği konusunda sorunlar yaşıyordu. Ama yaşanan bu sorunların ve mümkün AB müdahalesinin işleri daha da zorlaştırması bekleniyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/almanyadan-whatsapp-icin-yasaklama-karari
Yorumlar