Apple'ın hissedarları göre gelen eleştiriler ardından, Tim Cook'un da talebi doğrultusunda Apple, şirketin CEO'sunun maaşından yüzde 40'tan artı kesinti yapmayı planladığını açıkladı. Yeni bir düzenleyici dosyaya kadar Cook'un kasıt tazminatı, 35 milyon dolar azalarak 84 milyon dolardan 49 milyon dolara düşecek.

Bunun yanı sıra Tim Cook'un esas maaşı olan 3 milyon dolarda bir değiştirme yapılmadığını, CEO'ya 6 milyon dolara dek ikramiye verildiğini de hatırlatmak lüzum. Lakin Apple'a kadar, hisse senedi ödülünün hedeflenen değeri 2022'de 75 milyon dolar iken bu sene 40 milyon dolara düşecek. Kısacası söz konusu şansın dönmesi en ince ayrıntısına kadar, Cook'un toplam tazminatının büyük kısmını yaratıcı öz anapara ödül değerindeki bir ayarlamadan kaynaklanıyor. 

Paylaşılan bilgilere tarafından Tim Cook'un 2022'deki hakiki toplam maaşı, önceki sene aldığı 14,8 milyon dolardan yüzde 500 artışla 99,4 milyon dolara ulaştı. Bu 99.4 milyon dolara, 630 bin 600 dolarlık kişisel emniyet masrafları ve 712 bin 500 dolarlık özel jet kullanımının da dahil olduğu belirtildi.

Forbes'a tarafından Tim Cook'un bireysel serveti ise takriben 1,7 milyar dolar.

Tim Cook'un maaşını bir kenara bıraktığımızda, Apple, teknoloji endüstrisi için çalkantılı geçen bir yılda borsa değeri 3 trilyon dolara ulaşan birincil şirket oldu. Fakat şirketin borsa değeri sonradan 2.1 trilyon dolara düştü. Çin'deki fabrikalardaki Covid önlemleri, arz zincirindeki gecikmeler ve global hesaplı yavaşlama, Apple'ın hisse fiyatının geçen sene içinde yüzde 20'den artı düşmesine niçin oldu.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/13/apple-2023-te-tim-cook-un-maasinda-yuzde-40-tan-fazla-kesinti-yapacak