Silikon Vadisi devi Apple, geliştirdiği teknolojilerin yanı sıra farklı alanlara yönlendirilmiş sansasyonel olaylarla da karşımıza çıkmaya devam ediyor. Şirketin son olayı ise hırsızlık sebebiyle açtığı bir dava. Davaya tarafından Rivos'un, demin hakkında böylece de data bulunmayan bir girişimin, Apple'ın çiplerine dair bilgileri araklamak üzere şirketin mühendisleriyle anlaştığı iddia ediliyor. Davadaki ad sadece Rivos'la da sınırlı yok, teknoloji devi Rivos'un yanı sıra iki eski Apple çalışanı Bhasi Kaithamana ve Ricky Wen'e de dava açtı. 

Söz konusu dava, şirketin Apple çalışanlarını cezbetmek ve şirketten ayrılmadan önce rahat belgeleri kopyalamaya desteklemek için koordineli bir kampanya düzenlediğini iddia ediyor. Bu durum hem, bahsi geçen çalışanların Apple ile olan sözleşmelerini ihlal ettikleri anlamına da geliyor.

Davada adı geçen Apple'ın eski çalışanları Bhasi Kaithamana ve Ricky Wen, uzun yıllar boyunca Apple mühendisleri olarak çalıştı. Kaithamana şirket için yaklaşık sekiz yıl, Wen ise takriben 14 sene çalışmıştı. Her ikisi de özel bilgileri açıklamalarını yasaklayan bir fikri mülkiyet anlaşması imzalamıştı. Apple, Kaithamana'nın şirketten ayrılmadan önce bir takım elektronik tablo, sunum ve metin dosyalarını "APPLE_WORK_DOCS" adı altında harici bir USB sürücüsüne kopyaladığını bahis ediyor. Wen'in de, Apple'ın yayınlanmamış SoC tasarımlarıyla ilgili dosyalar da dahil almak üzere, Apple ticari sırlarıyla ilgili dosyalara eriştiği ve ardından ayrılmadan hemen önce şirket kadar verilen bilgisayarının değişmez diskinin bir kopyasını oluşturduğu iddia ediliyor.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi derhal Rivos hakkında o kadar bir data bulunmuyor, ancak Mayıs 2021'de hayata geçirilen şirketin uzun bir vakit sıcacık modda etkinlik gösterdiğini anlatmak mümkün. Rivos, meslek ilanlarında öncelikli olarak silikon mühendislerini hedefliyor. Apple ise girişimin kendi çipleriyle rekabet edecek çipler tasarlamak istediğini söylüyor ve şirket, Rivos'un bunu tescilli Apple bilgileriyle yaptığına, yani kendisinden bilgi çalarak yaptığına inanıyor. Apple, Rivos'un, şirketin çalışanlarını işten ayrılmadan önce kendi teknolojisiyle ilgili belgeleri kopyalamaya teşvik ettiğini söylüyor.

Dava açılmadan önce Apple'ın Rivos'a bir mektup gönderdiği, ama şirketin buna dönmediği de belirtiliyor. Laf konusu davanın nasıl ilerleyeceğini ve sonuçlanacağını, ilerleyen dönemde defalarca birlikte göreceğiz. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/05/05/apple-cip-sirlari-rivos-eski-calisanlar-dava