Üretiminin büyük bir çoğunluğunu Çin'de gerçekleştiren Apple'ın, Çin'e olan bağımlılığını eksilmek namına üretimini başka ülkelere taşımaya başladığını geçtiğimiz dönemlerde sizlere aktarmıştık. JP Morgan'ın müşterileri için hazırladığı bir  rapora göre Apple, üretiminin manâlı bir kısmını Hindistan ve Vietnam'a taşıyacak. 

Raporda bulunan bilgilere kadar Apple, iPhone 14 ailesinin üretiminin küçük bir kısmını bu yıl içinde Hindistan'a taşıyacak. Edindiğimiz bilgilere tarafından yılın 4. çeyreğinden itibaren iPhone 14 ailesinin üretiminin yüzde 5'lik kısmının Hindistan'da üretilmesi bekleniyor.

İlerleyen dönemlerde de Hindistan'daki üretimini artırmak isteyen Apple'ın 2025 yılına değin bütün iPhone üretiminin yüzde 25'ini Hindistan'da gerçekleştirmesi de hedefleniyor. iPhone üretimi, Hindistan'da bulunan Foxconn ve Wistron fabrikalarına gerçekleşecek.

Sadece iPhone modelleri için değil iPad, Apple Watch, MacBook ve AirPods modelleri için de aynı planlar üzerinde çalışan Apple, laf konusu modellerinin üretimi için ise Vietnam'ı düşünüyor. Raporda karşımıza çıkan bilgilere kadar Apple, 2025 yılına kadar iPad ve Apple Watch üretiminin yüzde 20'sini, MacBook üretiminin yüzde 5'ini ve AirPods üretiminin ise yüzde 65'ini Vietnam'da gerçekleştirecek.

Genel toplamda bakıldığında ise 2025 yılına dek bütün MacBook, iPad, Apple Watch ve AirPods üretiminin yüzde 25'inin Çin dıştan üretilmesi bekleniyor. Karşılaştırmak icabında şu an için bu ürünlerin sadece yüzde 5'i Çin haricen üretiliyor.

Uzun senelerdir ağırlıklı olarak Çin'de gerçekleşen üretimini diğer ülkelere taşımayı hedefleyen Apple, keza pandemi sebebiyle yaşanan tedarik zinciri sorunları ayrıca de Çin ve Tayvan arasındaki gerilim nedeniyle planlarını hızlandırmış gibi görünüyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/09/22/appleapple-uretiminin-onemli-kismini-hindistan-ve-vietnam-a-tasiyacak