Üç yıl önce ABD'nin Arizona eyaletinin Tempe kentinde bir Uber'in sürücüsüz arabulucu bisiklet kullanan bir kadına çarparak ölümüne niçin olmuştu. Bu kaza sonrasında  'sürücüsüz araç' projelerinin yüzde 100 güvenlik sağlanana değin askıya alınabileceğini yazılmıştı. 

Otonom bir sürüş teknolojisi şirketi Ağzı Bozuk AI, bunu durdurmak namına sürücüsüz araçların bisiklet kullananların civarda nasıl hareket etmesi gerektiğine dair bir talimat yayınladı. Bu direktif Amerikan Bisikletçiler Ligi (LAB) ile hazırlandı. Şirketin amacı, kendi kendine giden sürücüsüz araçların bisikletçileri nasıl tanımlaması gerektiğini açık açık tanımlamak. Bu konuda bir standart belirlemek.Bisikleti algılamak, bisikletçi davranışını tahmin etmek için altı teknik kılavuz geliştirdi. Temelde sürücüsüz araçlar için trafikte ortaya çıkabilecek nesneleri ve durumları sınıflandıran ve tanımlayan sürüş algoritması geliştirilmesi hedefleniyor.

Şirketin Başkanı ve Kurucu Ortağı Peter Rander, "Bu yönergelerin oluşturulması, bisikletçiler için rahat karşılayan kendi kendine sürüş sistemi geliştirme amacının bir parçası" diyerek bu anlaşmayı niçin yaptıklarını anlatıyor. Sürücüsüz araçlar için trafikte ortaya çıkabilecek nesneleri ve durumları sınıflandıran ve tanımlayan sürüş algoritması geliştirilecek. 

Şirket, geçtiğimiz Eylül ayında Ağzı Bozuk AI, otonom sürüş için ilk test aracını tanıtmış, Adamakıllı elektrikli çalışan beşinci cins ID.BUZZ adlı minibüs modeliyle ile ilgili dört takvim planını açıklamıştı. Keza insan gücüyle çalışan bisiklet, bilhassa büyük şehirlerde alternatif ulaşım arabulucu olarak kullanılmaya başlandı. 2019 verilerine tarafından dünyada 1 milyar bisiklet bulunuyor. Dünya Sağlık Durumu Örgütü (DSÖ)'ye göre her yıl  trafik kazalarında 41 bin bisikletçinin öldüğünü tahmin ediyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/06/argo-ai-surucusuz-araclarin-bisiklet-kullananlarin-etrafinda-nasil-hareket-etmesi-gerektigine-dair-bir-yonerge-yayinladi