Ariane 5 daha öncesinde Birleşik Krallık ve Japonya arasında iletişimi sağlamak amacıyla uzaya fırlatılmıştı. Şu Anda ise tekrardan iki iletişim uydusunu uzaya götürmek için havalandı. Uzaya gönderilen iki irtibat uydusunun Eutelsat Quantum ve Star One D2 olduğu açıklandı.

Titreşen ayakkabılar, görme engellilere yardım edecek

Ariane 5 iki iletişim uydusunu uzaya taşıyor

Avrupa‘nın yük kaldırma roketi Ariane 5 yaklaşık bir takvim aranın ardından 30 Temmuz‘da harekete geçti. Ariane 5 French Guiana, Kourou‘daki Avrupa Uzay Limanı‘ndan saat 17.00‘da havalandı. Roket yörüngeye iki adet iletişim uydusu taşıyor. Her iki uzay arabulucu da kalkıştan 40 dakika sonra planlandığı gibi konuşlandırıldı.

Ariane 5 roketi yeniden harekete geçti

Star One D2 namına sahip uydulardan birisi Brezilyalı telekom şirketi Embratel göre kullanılacak. Star One D2, Embratel’in geniş bant kapsama alanını Orta ve Güney Amerika‘daki yeni bölgelere genişletmesine, yetkisiz hizmet bölge nüfuslara internet erişimi sağlamasına ve Atlantik bölgesinde hükümet kullanımı için güncellenmiş bir X-band yükü eklemesine olasılık sağlayacak. Bu yorumlama Ariane 5‘in bir devir açıklamasında yazıyor.

Fransız şirket Arianespace‘in temsilcileri görev tanıtımına Eutelsat Quantum adındaki bugün uçan öteki uydunun Avrupa ticari telekomünikasyon endüstrisi için bir ilk olan faal bir antene sahip olduğunu yazdı. Yeni anten teknolojisi operatörün uzay aracının kapsama alanını, frekanslarını ve gücünü değiştirebildiği yeni cins dijital yükleri tamamlıyor.

İki uydu dingin aktarma yörüngelerine yerleşti

Eutelsat Quantum; Fransız şirketi Eutelsat, Airbus Defence and Space ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından ortak geliştirildi. Bu uydu Eutelsat tarafından kullanılacak.

Arianespace temsilcileri, Star One D2 ve Eutelsat Quantum‘un birlikte 10.515 kilogram ağırlığa sahip olduğunu söyledi. İki uydu bugün tembel transfer yörüngelerine yerleştirildi. En sonunda yörünge periyodlarının gezegenin dönme periyoduyla eşleşeceği dünyanın takriben 35.700 kilometre üzerindeki jeostatik yörüngeye yerleşecekler. Çoğu irtibat uydusu bu yörüngeye yöneliyor. Bu da uygun şekilde konumlandırılan yer tabanlı antenlerin sürekli onlarla bağlantı halinde kalmasını sağlıyor.

Ariane 5, Kasım ya da Aralık aylarında James Webb Uzay Teleskobu’nu taşıyacak

Ariane 5 önümüzdeki birkaç ay içerisinde batmış olacak. Roketin bambaşka bir grup irtibat uydusunu kaldıracak bir görevle Eylül ayında yeniden havalanması planlanıyor. Bunun arkasından Kasım veya Aralık aylarında Ariane 5, Hubble Uzay Teleskobu‘nun yerine geçecek NASA‘nın 9,8 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu‘nu fırlatacak.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/ariane-5-roketi-yeniden-harekete-gecti