Microsoft'un oyun dünyasının en önemli firmaları aralarında bulunan Activision Blizzard'ı 68,7 milyar dolara satın alacağını 2022 yılının Ocak ayında sizlere aktarmıştık. Yaklaşık 1 sene önce başlayan satın alma süreci, tekelcilik endişeleri sebebiyle tamamlanamadı.

Satın alma kararının peşinde ABD'nin Federal Ticaret Komisyonu'nu (FTC), Microsoft ve Activision Blizzard aralarında gerçekleşmesi planlanan satın alma anlaşmasını tekelcilik ihtimali nedeniyle inceleyeceği açıkladı. Geçtiğimiz Nisan ayında ise Birleşmiş Krallık, Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alması için tasdik vermediğini duyurdu.

68,7 milyar dolarlık Activision Blizzard satın alması için olumlu bir haber ise Avrupa Birliği'nden geldi. Avrupa Birliği'nin idare kolu olan Avrupa Komisyonu, Activision Blizzard satın almasını incelediğini ve laf konusu işleme onaylama verdiğini duyurdu.

Avrupa Komisyonu'nun yaptığı tanımlama Microsoft için kayda değer bir başarı özelliğinde. Tekelcilik korkularının belli başlı çıkış noktası ise Activision Blizzard'ın Microsoft'a geçişinden sonra geliştirdiği oyunların öteki platformlara gelip gelmeyeceği konusundaki tereddüd.

Hatırlatmak gerekirse oyun dünyasının en kayda değer firmaları aralarında yer alan Activision Blizzard, World of Warcraft, Call of Duty, Candy Crush, Diablo, Hearthstone ve Overwatch gibi kayda değer oyunların geliştiricisi.

Microsoft'un oyun pazarındaki en büyük rakibi konumunda bulunan Sony, söz konusu satın almanın gerçekleşmesini istemiyor. Sony'nin korkusu ise PlayStation oyun konsolunda en fazla oynanan oyunlar arasında yer alan Call of Duty oyunlarının satın alma sonrasında PlayStation için hiç geliştirilmemesi ya da daha düşük kalite bir şekilde sunulması. ABD ve Birleşik Krallık'ta sorunlar yaşayan Microsoft - Activision Blizzard anlaşması Avrupa Birliği'nden istediğini aldı. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/05/16/microsoft-activision-blizzard-satin-alma-onay/