Amazon Web Services, yani özet olarak AWS, her sene Las Vegas'ta gerçekleştirdiği geliştirici konferansını bu sene üç haftaya yaydı ve online gerçekleştirdi. Konferans uzundu çünkü son bir ay içerisinde 200'den fazla güncelleme geldi ve bu yenilikleri dünyanın dört bir tarafından takip edilebilecek şekilde detaylarıyla sunmaya çalıştırlar. Fazla çalıştılar ama bu stil uzun bir konferansı takip yapabilmek oldukça baskı bir meslek. Bu yazıyı AWS re:Invent 2020'yi takip etmekte zorlanan herkese, detaylı ve önemli güncellemeleri barından bir kaynak olması için paylaşıyorum.

İşlem (Computing)

AWS Graviton2 işlemcilerini geçen sene duyurdu. Lakin bu sene bu duyuruda olduğu gibi AWS'in Nitro altyapısını kullanan AWS Graviton2 işlemcili makineleri çeşitlendirmeye ve güçlendirmeye devam ediyor. Keynote konuşmalarında yeniden manâlı yer ayrılan işlemciler, hem fiyat ayrıca performans açısından alternatiflerine tarafından çok önde. AWS'e yeni adım atıyorsanız çok spesifik başvuru alanları dışarıya Gravion2 işlemcili makineleri kullanın. Gelecek orada.

AWS Lambda, Container desteği ve fiyat hesaplama aralığı güncellemesi AWS Lambda'ya container desteği gelmesi, hali hazırda uygulaması Docker container'ı ile deploy eden fakat Lambda'ya geçmek ve en ince ayrıntısına kadar Serverless altyapıda operasyonel işleri ve maliyetleri azaltmak isteyenlerin işini kolaylaştıracak. Maliyet demişken, bir diğer kayda değer güncelleme (bence re:Invent'in en kritik güncellemelerinden!) AWS Lambda fiyat hesaplaması ile ilgili. Bundan Böyle, fiyatlandırma kodunuzun çalıştığı her 100ms için değil her 1ms için olacak. Bu güncelleme baştan sona çoğu müşterinin maliyetleri önemli biçimde azalacak. Bir diğer önemli haber ise Lambda'ya 10 GB memory ve 6 core işlemci desteği gelmesi. Bundan Böyle daha zorlu meslek yüklerini de Lambda fonksiyonu olarak görmeye başlayacağız.

Amazon ECS ve EKS Anywhere Amazon iki container yönetim servisi, ECS (Elastic Container Service) ve EKS (Elastic Kubernetes Service)'yi AWS ortamı dışarıda da kullanma desteği vermeye başladı. Bunun en büyük sebebi hali hazırda on-prem altyapısı yatırımı olan ya da regulasyonlardan ötürü bazı yükleri AWS'e taşıyamayan müşterilerin işini kolaylaştırmak.

DevOps

DevOps Guru, Amazon'un geçen sene tanıttığı cihaz öğrenimi bazlı kod kalite ürünü Code Guru'ya isim ve yaptığı meslek bakımından epeyce benzer bir mahsul. DevOps kelimesinden tahmin edebileceğiniz gibi DevOps Guru, alet öğrenimi ile operasyonel bir problem varsa bunu size otomatik olarak iletiyor.

AWS Proton servisi Amazon'un alıcı dinleme prensipi sonucu ortaya çıkmış, kayda değer bir problemi çözmeye çalışan bir mahsul. Proton ile container ve serverless altyapısını kullanan uygulamalarınızın IaC (infrastructre birli code), CI/CD ve deployment süreçlerini tek bir servis üzerinden yönetebiliyorsunuz. Bütün bu girift süreci daha görünür ve kolay kılmayı hedefliyor. Potensiyeli fazla yüksek bir servis. Göz atmanızı öneririm.

AWS CloudShell, operasyon tarafındaki arkadaşlar başlıca terminal kullanmaya epeyce aşina. Oysa terminal'den AWS'e erişmek için yerel bilgisayarda kurulum gerekiyor. Bu keza güvenlik açısından keza de montaj açısından problemli bir işlem olabiliyor. Bu süreci ortadan kaldırıp, AWS CloudShell tamamen benzer terminal ortamına direkt web uygulaması üzerinden erişebiliyorsunuz. Terminalinizde Node, aws-cli, Python, git, SAM cli gibi uygulamalar otomatik yüklü geliyor ve her bir AWS region'ı için 1GB kapasite bedava.

AWS Fault Injection Simulator Keşmekeş Mühendisliği (Chaos Engineering), yani otomatik problem similasyonu AWS'in uzun zamandır gündeminde olan bir konu idi ama bu alanda bir servis sunulmamıştı. Yeni Fault Injection Simulator servisi ile server yavaşlaması ya da veritabanı hatası gibi reel hayatta sık karşımıza çıkan problemleri simüle edip, hataları kontrollü bir şekilde yakalayıp, zamanında tedbir alabileceğiz.

Amazon VPC (Virtual Private Cloud) servisi, altyapı ile uğraşan geliştirici arkadaşların mutlaka kullandığı ve network altyapısını oluşturmayı sağlayan önemli bir servis. Bu servis üzerinden iletişim kuran ve kurulan taraf aralarında oluşabilecek konfigürasyon hatalarını saptamak zordu. VPC Reachability Analyzer otomatik olarak problemleri saptama edip sizlere haber vermeyi amaçlıyor.

AWS Cloudformation Modules: AWS'in IaC (Infrastructure birli Code) çözümü, yani altyapıyı kod ile oluşturmanızı sağlayan aracı Cloudformation'a yeniden kullanılabilir modül tanımlama desteği geldi. Bu nitelik altyapı ile uğraşan geliştiricilerin kod tekrarını azaltması ve tekrardan ötürü oluşan problemleri önlemesi açısından önemli.

Idare ve İzleme Araçları

Amazon Managed Service for Prometheus Prometheus ile başlayalım. CNCF (Cloud Native Computing Foundation) altındaki en popüler araçlardan biri. Container ve Kubernetes kullanıcılarının manâlı metrikleri toplamasını ve hataları tespit edebilmesini karşılayan ürünün bundan böyle Amazon göre yönetilen versiyonu da bulunuyor. Bu tarz servisleri sanal makineler üzerinde kendiniz yönetmeniz operasyonel ve maliyet anlamında probleme yol açabiliyor. Çoktan bu servise geçiş için gün sayan firmalar olduğunu biliyorum :)

Amazon Managed Service for Grafana, bir metrik görselleştirme ürünü. AWS'in, Grafana Labs ile anlaşması sonucu artık CloudWatch, Amazon Elasticsearch, yeni duyurulan Managed Prometheus servisi gibi birçok servisini Grafana'ya bağlayıp çabuk bir şekilde dashboardlar oluşturabileceksiniz.

AWS Systems Manager Change Manager ve Fleet Manager manâlı başka noktalar. AWS Systems Manager, AWS kaynakları ile ilgili bilgi almak ve otomatize önleyici eylemler almanızı karşılayan bir araç. Bu kullanışlı araç, iki yeni nitelik kazandı. Change Manager adı ile duyurulan yeni yeteneği ile Systems Manager üzerinden, değişiklikleri onay alarak yerine getirmek olası oldu. Fleet Manager ise sistem yöneticilerinin işini oldukça kolaylaştırabilecek bir mahsul. AWS ve on-premise alet ve uygulamaların tek bir noktadan operasyonel takibini sağlamaya yarıyor. Bu iki özellik de özellikle büyük ölçekli on-premise ve AWS'i beraber kullanan firmalar için çok kayda değer. Bu re:Invent baştan başa AWS'in bu yönde birçok servis ve nitelik tanıttığını gördük. 

AWS Audit Manager, Compliance süreçleri ayrıca fiyatı yüksek ayrıca teknik açıdan zorlu süreçler. AWS'in hali hazırda Config, Security Hub, CloudTrail gibi servislerinden delil toplamak ve sertifika alma sürecinde kullanmak mümkündü. Fakat tüm bunları otomatize etmek ve ilgili raporları üretmek manuel meslek gerektiriyordu. Audit Manager bütün bu süreci otomatize eden bir ürün.

Veritabanı ve Depolama

Amazon Aurora Serverless v2, AWS'in ilişkisel veritabanı servisi olan Aurora'nın HTTP üzerinden haberleşilen ve Serverless yani kullandığın kadar ödeme ve otomatik ölçeklenme desteğine sahip versiyonu güncellendi. İlk versiyonunda karşılaşılan performans problemlerinin çözüldüğü söyleniyor. resmen, faturalarda %90'a kadar tasarruf edebileceğiniz ölçülmüş. En fiyatı yüksek ve en fazla kullanılan servislerden biri olan RDS'te maliyetleri düşürmek ve Serverless ortamlara geçişi süratli gitmek için önemli bir adım.

S3 strong read after write consistency Amazon'un şayet de en aşina ve kullanılan servisi olan S3 (Simple Storage Service) servisi, basitçe bir obje/dosya gizleme servisi. En manâlı özelliği ise sağlamlığı. Aralıksız ayakta duran servislerde başlıca bir operasyon yapıldığında, bu işlemin sonucu obje ile ilgili bilgiyi her tarafta çektiğinizde hemen yansımıyordu. Bunun sebebi işlemlerin asenkron yapılması. AWS yeni duyurduğu “strong read after write consistency” özelliği ile artık yapılan değişikliklerin sonucunun hemencecik işleme konulduğu ve yansıtıldığı haberini verdi. Bu kadar popüler ve sağlamlılığı ile önen çıkan bir servis için hayret verici ve bir böylece manâlı bir güncelleme diyebilirim.

Babelfish for Aurora PostgreSQL, yakında açık kaynaklı olarak paylaşılacak olan Babelfish servisi, AWS'in veritabanı geçişini kolaylaştırmak için geliştirilmiş bir ara tabaka. İlk olarak Microsoft'un popüler SQL server kullanım yüklerini zahmetsizce AWS'e taşımasını sağlıyor. Bu stil nakliye projelerinin yıllarca sürdüğünü düşünülünce, maliyet açısından AWS'e taşınan büyük firmaların işi epeyce kolaylaşacak.

Amazon HealthLake, sağlık durumu verisi dünyanın her uygun en kritik ve özel data tipi olarak geçiyor. Alması zorunlu ve epeyce zorlu olan HIPAA sertifikası ile gelen bu servis, petabyte ölçeğinde afiyet datasını saklama ve üstünde tahlil yapabilme imkanı sunuyor.

Alet Öğrenimi

Amazon SageMaker güncellemeleri kayda değer. SageMaker bundan böyle Amazon'un alet öğrenimi denilince akla gelen servisi. Aşağı onlarca servis barındıran bir çatı konumunda. Yazıyı uzatmamak namına tek tek açıklamayacağım ancak SageMaker altına Veri Wrangler, Feature Store, Clarify, Jumpstart, Distributed Training, Debugger Edge Manager ve son olarak DevOps kısmını otomatize etmek için Pipelines servisleri geldi.

AWS Panorama Appliance, Panorama servisi ile Amazon makine öğrenimi desteği ile IP kameralardan model çıkarıp otomatik tanıma sağlayabiliyor. Uygulama alanları, fabrika kalite denetleme, market otomasyonu ve arz zinciri verimliliği gibi önemli alanlar.

Diğerleri

Amazon Location servisi gitgide fiyatı yüksek ve alternatifi az olan konum tespit servislerine rakip bir servis. Bundan Böyle kullanıcı konumlarını saklama ve faydalanma işini hali hazırda AWS kullanan firmalar Location ile basit bir şekilde halledebilecek.

Amazon Monitron herkesin ilgisini çekmeyebilir oysa IoT işi ile uğraşan firmalar için fazla kritik bir servis konumuna gelebilir. Monitron sensörleri ile titreme ve ısı verisi toplayıp, makine öğrenimi ile problem var mı değil mu algılayıp haber verebilen bir servis.

Amazon MQ for RabbitMQ, özellikle on-premise servisi olan firmaların ve elastik mesajlaşma altyapısı ihtiyacı olan uygulamaların kullandığı bir servis. Daha önce AWS üstünde bu servisi kullanmak için kendiniz montaj yapıp, yönetmeniz gerekiyordu. MQ servisine gelen RabbitMQ desteği ile artık bu süreçler fazla daha basit.

Partner Güncellemeleri

AWS SaaS Boost, SaaS'ın (Sofware birli a Service) popülerliği aşikar. AWS, burdaki artan sayıda partnerinin teknik anlamda işini kolaylaştırmak için SaaS Boost'u tanıttı. SaaS Boost açık kaynaklı bir referans AWS ortamı. SaaS firmalar için AWS'te süratli geliştirme yapabilecekleri, maliyetleri optimize edebilecekleri, tehlikesiz bir etraf nasıl kurulurun cevabı.

AWS SaaS Lens, AWS Well Architect ürününün bir parçası olan SaaS Lens ile SaaS ürün sunan firmalar AWS'i içten mu kullanıyor, riskler neler ve daha iyiye nasıl ulaşılır cevaplarını alabiliyorlar.

AWS ISV Accelerate, AWS üzerinden satmak yapan firmalara AWS satış ekibinin destek vermesini amaçlayan bir girişim. Eğer AWS partneri iseniz ve bu programa kabul alırsanız, AWS satmak ekibi yapılan her satış için komisyon olacak, yani sizin ürününüzü satmaları için sebepleri olacak. Muhteşem bir fırsat!

AWS re:Invent sonrası bizleri neler bekliyor?

Bu yıl AWS re:Invent 12-14 Ocak aralarında üç gün daha devam edecek ve 200'den fazla yeni konuşma gerçekleşecek. Konuşmaların çoğunluğunun yeni gelen servislerin detayları ve canlı örnekleri üstüne olması mümkün. Takip edip göreceğiz.

Geçen sene olduğu gibi, AWS'in enteprise yani büyük ölçekli on-premise yükleri (kendi data altyapıları) yer alan firmaları Cloud'a geçirme sürecini hızlandıracak yenilikler duyurduğunu gördük. Bunun yanı sıra 100'den pozitif yeni nitelik ve servis geldi. AWS çabuk, bizim ise AWS üstünde tatbik geliştirken daha da çabuk olmamız gerekiyor. Bu yazıda umarım işinize yarayacak güncellemeleri paylaşabilmişimdir. Amazon'un CTO'su Werner Vogels'ın dediği gibi “Now Go Build” - derhal kullanım geliştirme zamanı :)

Takdir edersiniz ancak her güncellemeyi buradan ayrıntılı paylaşmak olası değil. Bütün listeye AWS re:Invent duyuruları sayfasından ulaşabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com