Fintech platformu FUPS'u daha önce sizlere detaylı bir şekilde anlatmıştık. FUPS son olarak da kullanıcılarının fiziki kart satın alma ya da sipariş etme sürecine girmeden fiziksel POS cihazlarında ödeme yapabilmesini sağlayan ve bu sırada da somut teması en üye indiren FUPS QR Kart'ı kullanıma sunmuştu. Şu Anda ise FUPS'tan yeni bir haber var. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), FUPS Bank AŞ adı altında dijital mevduat bankasının kuruluşuna müsade verdi. Söz konusu kararda FUPS Bank'ın kurucu ortaklarını ise Lydians Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş., Fatih Tosmur, Hüseyin Cem Başçı, Elif Tosmur ve Eysa Tosmur olacağı belirtildi. Bankanın kuruluş sermayesinin 1,5 milyar TL olacağı da kararda bulunan bilgiler aralarında. 

Resmi Gazete'deki kararda şu ifadeler yer alıyor:

KURUL KARARI Bankacılık Düzenleme ve Kontrol Kurumundan:  BANKACILIK DÜZENLEME VE KONTROL KURULU KARARI Karar Sayısı: 10347 Karar Tarihi: 28.09.2022 Komite Başkanlığının 27.09.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 27.09.2022 tarih ve E-20008792-101.01.01-62662 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;

Bankaların izne Bağlı işlemleri ile Dolambaçlı Pay Sahipliğine ilişkin Yönetmeliğin (Yönetmelik) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliğin (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi kapsamında alınan veri ve belgeler ve söz konusu veri ve belgelere karşın anılan maddelerde yer verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 nci ve 8 inci maddeleri dahilinde yapılan tahlil ve değerleme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için belirtilmiş etkinlik esaslarına uygun bir şekilde etkinlik göstermek ve etkinlik izni başvurusunu bu çerçevede gerçekleştirmek üzere, kurucu ortaklar Lydians Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş., Fatih TOSMUR, Hüseyin Cem BAŞÇI, Elif TOSMUR ve Eysa TOSMUR kadar Türkiye'de 1.500.000.000 TL kuruluş sermayen "FUPS Bank A.Ş." unvanlı bir (dijital) mevduat bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.

FUPS Bank A.Ş.'nin yüzde 99'undan fazlasına sahip olması öngörülen kurucusu konumundaki Lydians Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş., Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 10 Eylül 2020 tarih ve 10952/20551 sayılı karar ile yetkilendirilmiş lisanslı bir elektronik para kuruluşu ve “FUPS” markası adı altında faaliyet gösteriyor. Bu bağlamda, mali teknoloji dünyasının yakından tanıdığı FUPS, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Principal statüde VISA üyesi olmasının yanı sıra, Payment Card Industry (PCI) ve Data Security Standart (DSS) sertifikasyonlarına da sahip bulunuyor.

Kuruluş izni bahşedilen FUPS Bank A.Ş., BDDK'dan faaliyet izni almasını müteakip Bankacılık Kanunu ve ilgili Yönetmelik göre müsade verilen bütün bankacılık işlemlerini sadece dijital kanallardan gerçekleştirebilecek.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/09/29/bddk-15-milyar-tl-sermayeli-fups-bankin-kurulusuna-onay-verdi