2021 yılının Mart ayında açıklanan Ekonomi Reform Paketi ile gelecekte ülkemizde dijital bankacılık lisansı verilmeye başlayacağının duyurulduğunu sizlere aktarmıştık. Aradan geçen takriben 2 yıllık sürecin ardından ise bazı kurumların dijital banka kurmalarına müsade verildi.

Bu haberimizde ise ülkemizde dijital banka kurma konusunda zorunlu izinleri bölge firmalara yakından bakcağız. Dijital bankacılık izni alan firmalara geçmeden önce ise azıcık dijital bankacılıktan bahsedelim. Finans dünyasının geleceği olarak görülen dijital bankacılık, bilhassa yurt dıştan her geçen gün daha popüler bir ışık halkası geliyor.

Bedensel bir şubesi bulunmayan ve hizmetlerini internet üzerinden kullanıcılarına aktaran dijital bankalar, sundukları dijital tecrübe ile birlikte kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştırıyor. Yurt dışında hizmet veren Chime, Revolut, Monzo ve N26 gibi dijital bankalar ile ilgili gelişmeleri geçtiğimiz dönemde böylece fazla kere sizlere aktarmıştık.

Şu lahza için ülkemizde hizmet veren Enpara (QNB Finansbank) ve CEPTETEB (Türk Ekonomi Bankası) gibi dijital banka markaların yer aldıklarını da hatırlatalım. Son iki yıl içinde dijital bankacılık izni bölge firmalardan farklı bir konumda yer alan Enpara ve CEPTETEB, kendi geleneksel bankalarının sahip olduğu lisanslar üzerinden hizmet veriyor.

Dijital bankacılık lisansı ile birlikte geleneksel bankaların lisanslarına gereksinim duyulmadan da dijital bankalar kurulabilecek. Dijital bankacılık ile ilgili ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. BDDK'nın web sitesinde bulunan verileri incelediğimizde dijital bankacılık izni bölge 4 bambaşka kurum olduğunu görüyoruz. Bu kurumlardan biri dijital mevduat bankası kurma izni alırken, kalan üçü ise dijital katılım bankası kurma konusunda izin aldı.

Dijital bankacılık izni bölge kurumlar 

Hayat Katılım Bankası A.Ş.

41 şirket ve 17 bini aşkın çalışan ile birlikte ülkemizin manâlı kurumları arasında bulunan Yaşam Holding, "Hayat Katılım Bankası A.Ş." ile dijital katılım bankası kurmaya hazırlanıyor. Hızlı tüketim ürünleri, ağaç bazlı panel üretimi ve liman işletmeciliği gibi alanlarda hizmet sunan Hayat Holding, aldığı müsade ile birlikte finans dünyasına da adım atıyor.

1,5 milyar TL anapara ile kurulacak olan Hayat Katılım Bankası'nın kurucuları aralarında ise Yaşam Holding'in yanı sıra Yaşam Kimya Sanayi A.Ş., BIRLI Tüketim Malları Ticaret A.Ş., Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Tic. A.Ş. ve Limaş Liman İşletmeciliği A.Ş. yer alıyor.

Kurul Başkanlığının 20.04.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 20.04.2022 tarih ve E-43890421-101.01.01-48271 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Bankaların İzne Yan İşlemleri ile Dolambaçlı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Mevzuat) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Etkinlik Esasları İle Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliğin (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi dahilinde alınan data ve belgeler ve laf konusu data ve belgelere karşın anılan maddelerde yer bahşedilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 nci ve 8 inci maddeleri zarfında yapılan çözümleme ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için belirtilen faaliyet esaslarına uygun bir şekilde etkinlik uygulamak ve faaliyet izni başvurusunu bu çerçevede gerçekleştirmek üzere, kurucu ortaklar Hayat Holding A.Ş., Yaşam Kimya Sanayi A.Ş., AS Tüketim Malları Ticaret A.Ş., Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Tic. A.Ş. ve Limaş Liman İşletmeciliği A.Ş. kadar Türkiye'de en düşük 1.500.000.000 TL kuruluş sermayeli "Yaşam Katılım Bankası A.Ş." unvanlı bir (dijital) katılım bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.

Kasa Katılım Bankası A.Ş.

Kasa Katılım Bankası'nı listemizdeki diğer firmalardan ayıran en büyük faktör kurucu ortakları arasında yabancı isimlerin de yer alıyor olması. Hatırlatmak icabında Great East Capital, geçtiğimiz aylarda ülkemizde kurmayı planladığı dijital bankanın yatırım ve meslek birliği fırsatlarını çözümlemek üzere Malezya merkezli Boustead Holdings Berhad (Boustead) ile bir mutabakat anlaşması imzalamıştı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında konu ile ilgili kararını açıklayan BDDK, Kasa Katılım Bankası A.Ş. isimli bir dijital katılım bankası kurulmasına müsade verdi. Tıpatıp öteki firmalar gibi 1,5 milyar TL anapara ile kurulacak olan Kasa Katılım Bankası'nın ortakları ise Great East Capital Data Teknoloji Yatırımları A.Ş., Adam Muhammad Sadıq, Maryam Khalid M. A. Al-Atteyah, Hector Fernando Sepulveda Reyes Retena ve Yağmur Şatana. BDDK kararını altında bulabilirsiniz.

Kurul Başkanlığının 06.07.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 06.07.2022 tarih ve E-43890421-101.01.01-54882 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolambaçlı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Mevzuat) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Faaliyet Esasları İle Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliğin (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi kapsamında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere karşın anılan maddelerde yer verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 nci ve 8 inci maddeleri dahilinde yapılan tahlil ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için belirtilmiş faaliyet esaslarına uygun şekilde etkinlik uygulamak ve etkinlik izni başvurusunu bu çerçevede gerçekleştirmek üzere, kurucu ortaklar Great East Capital Veri Teknoloji Yatırımları A.Ş., Adam Muhammad SADIQ, Maryam Khalid M. A. AL-ATTEYAH, Hector Fernando SEPULVEDA REYES RETENA ve Yağmur ŞATANA tarafından Türkiye'de 1.500.000.000 TL kuruluş sermayeli "Kasa Katılım Bankası A.Ş." unvanlı bir (dijital) katılım bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.

T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.

Ülkemizin en manâlı market zincirleri arasında bulunan A101'in dijital banka kurmasına izin verildiğini Ağustos ayında sizlere aktarmıştık. Online mağaza ve A101 Kapıda gibi çözümlerle birlikte dijital dünyaya adım atan A101, aldığı izin ile birlikte dijital katılım bankası kuracak.

A101 kadar kurulacak olan dijital katılım bankasının ismi ise "T.O.M. Katılım Bankası A.Ş." olacak. 1,5 milyar TL anapara ile kurulacak T.O.M. Katılım Bankası A.Ş. isimli dijital katılım bankasının kurucuları arasında ise A101 Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yaşar Aydınlatılmış, Ali Taha Açık Fikirli, A101 CFO'su Can Ersöz, Erhan Sebze Bahçesi ve Tolga Akar bulunuyor. BDDK'nın T.O.M. Katılım Bankası A.Ş. kararı ile ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Kurul Başkanlığının 03.08.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 02.08.2022 tarih ve E-43890421-101.01.01-57318 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Bankaların İzne Alt İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Mevzuat) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Etkinlik Esasları İle Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliğin (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi zarfında alınan bilgi ve belgeler ve laf konusu bilgi ve belgelere karşın anılan maddelerde yer verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 nci ve 8 inci maddeleri dahilinde yapılan tahlil ve değerleme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için kayıtlı etkinlik esaslarına uygun bir şekilde etkinlik göstermek ve faaliyet izni başvurusunu bu çerçevede yapmak üzere, kurucu ortaklar Ahmet Yaşar AYDIN, Ali Taha AYDIN, Can ERSÖZ, Erhan SEBZE BAHÇESI ve Tolga AKAR göre Türkiye'de 1.500.000.000 TL kuruluş sermayeli “T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.” unvanlı bir (dijital) katılım bankası kurulmasına müsade verilmesine karar verilmiştir.

FUPS Bank A.Ş.

Dijital bankacılık izni alan diğer firmalardan öbür olarak mevduat bankası kurma izni bölge FUPS, ilk önce Webrazzi Summit 2021 sahnesinde karşımıza çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası elektronik para kuruluşu lisansının yanı sıra Visa ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) üyeliğine de sahip olan FUPS, kullanıcıları için böylece fazla mali çözüm sunuyor.

Para transferi, fatura/abonelik ödemeleri, sanal ve maddesel kart ile ödeme, e-pin (oyun, video, film, müzik platformları) alışverişleri, karşılıklı ödeme ve uçtan uca bütçe yönetimi gibi çözümler sunan FUPS, aldığı müsade ile birlikte FUPS Bank'ı da kuracak.

BDDK'nın 1,5 milyar TL sermayeli FUPS Bank'ın kuruluşuna onay verdiğini geçtiğimiz Eylül ayında sizlere aktarmıştık. Devlete Ait Gazete'de yer alan kararda paylaşılan bilgilere tarafından FUPS Bank'ın kurucu ortakları Lydians Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş., Fatih Tosmur, Hüseyin Cem Başçı, Elif Tosmur ve Eysa Tosmur olacak.

Komite Başkanlığının 27.09.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 27.09.2022 tarih ve E-20008792-101.01.01-62662 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Mevzuat) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Etkinlik Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliğin (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi zarfında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere yönelik anılan maddelerde yer bahşedilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 nci ve 8 inci maddeleri dahilinde yapılan tahlil ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için açıklanmış etkinlik esaslarına uygun olarak faaliyet göstermek ve faaliyet izni başvurusunu bu çerçevede yerine getirmek üzere, kurucu ortaklar Lydians Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş., Fatih TOSMUR, Hüseyin Cem BAŞÇI, Elif TOSMUR ve Eysa TOSMUR kadar Türkiye'de 1.500.000.000 TL kuruluş sermayeli “FUPS Bank A.Ş.” unvanlı bir (dijital) mevduat bankası kurulmasına müsade verilmesine karar verilmiştir.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/30/bddk-dan-dijital-banka-kurma-izni-alan-4-kurum