Cambridge ve Leeds üniversitelerindeki bilim insanları, farelerde yaşa ast bellek yitimi sorununu başarılı bir şekilde tersine çevirdi. Ekip, bu kayda değer çalışmanın insanlarda yaşlandıkça hafıza kaybını önlemek için tedavilerin geliştirilmesine yol açabileceğini söyledi.

Egzersiz, beynin gözenekli olan dışı matrisindeki değişikliklerin (sinir hücrelerinin etrafındaki ‘iskele’) yaşlanmayla birlikte us kaybına yol açtığını fakat bunları genetik tedaviler kullanarak tersine çevirmenin muhtemel olduğunu gösterdi.

Yürek çarpıntısı ve kahve ilişkisi için şaşırtıcı egzersiz!

amnezi ve etkenleri

Araştırma ekibi Molecular Psychiatry dergisinde bulgularını yayımladı. Perinöron ağlarının (PNN’ler) nöroplastisitedeki (beynin öğrenme ve uyum sağlama yeteneği) ve hatıra oluşturmadaki rolüne dair son bulgular ortaya çıktı. PNN’ler, genelde beyindeki inhibitör nöronları çevreleyen kıkırdak sanki yapılardır.

Hafıza kaybı tedavisi

PNN’lerin ana işlevi ise beyindeki plastisite seviyesini denetim etmek. Bu yapılar insanlarda yaklaşık beş yaşında ortaya çıkıyor. Fakat yetişkinlikte de değişmeye devam edebiliyor. PNN’ler, kondroitin sülfat bileşiklerini içeriyor. Ama bunlardan bazıları (kondroitin 4-sülfat gibi) ağların hareketini engelleyerek nöroplastisiteyi engelliyor. Buna karşın kondroitin 6-sülfat ve bazıları ise nöroplastisiteyi destekliyor.

Yaşlandıkça bu bileşiklerin dengesi de değişiyor. Kondroitin 6-sülfat seviyeleri azaldıkça, öğrenme ve yeni anılar oluşturma yeteneğimiz farklılaşıyor. Bu da yaşa ast bellek yitimi sorunlarına yol açmakta.

Cambridge Üniversitesi ve Leeds Üniversitesindeki araştırmacılar, kondroitin sülfat bileşimini değiştirmenin nöroplastisiteyi geri getirip getiremeyeceğini araştırdı. Yani yaşa alt düşünce eksikliklerini tedavi etmenin yollarını bulmaya çalıştılar. Bunun için çok ihtiyar olarak kabul ettikleri 20 aylık fareleri incelediler. Bir dizi test ile farelerin altı aylık farelere kıyasla unutkanlık yaşadığını buldular.

Hafıza kaybı sorunları

Deneyde araştırmacılar farelerin bir nesneyi tanıyıp tanımamasını ölçtü. Mesela, Y şeklindeki bir labirentin başına fareyi yerleştirdiler. Peşinde iki kolun sonundaki iki özdeş nesneyi keşfetmeye bıraktılar. Kısa bir süre daha sonra fare bir kez daha teste tutuldu. Ancak bu sefer bir kolda yeni bir nesne vardı. Araştırmacılar, bir önceki görevden nesneyi hatırlayıp hatırlamadığını bakmak için farenin her bir nesneyi keşfetmek için harcadığı süreyi ölçtü. Ihtiyar farelerin nesneyi hatırlama olasılıkları çok daha düşüktü.

Takım, yaşlanan fareleri kondroitin 6-sülfat miktarını yenileyen ‘viral vektör‘ ile çare etti. Bu sayede yaşlı farelerde bellek yitimi sorunları aksine döndü.

Cambridge Üniversitesindeki John van Geest Beyin Tedavisi Merkezinden Profesör Dr. James Fawcett açıklama yaptı. Dr. Fawcett, “Çalışmamız sadece farelerde olmasına karşın aynı mekanizma insanlarda da çalışır. Çünkü insan beynindeki moleküller ve yapılar kemirgenlerdekilerle benzer. Bu, insanların yaşlılıkta unutkanlık geliştirmesini önlemenin olası olacağını düşündürüyor.” dedi.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/hafiza-kaybi-sorunu-icin-umut-veren-calisma