Delta varyantı tüm dünyada can almaya devam ediyor. Koronavirüs ile enfekte gebe kadınların yüzde 99’una yakını aşılı yok. Ancak dağıtılmış mutasyonlar virüsün orijinalinden fazla daha büyük risk oluşturuyor. Son incelemeler, hastalığın ciddiyetinin de zamanla kötüleştiğini gösteriyor. Yeni bir çalışmada bilim insanları, keza kendilerini ayrıca de bebeklerini gözetmek için hamilelerin aşı olmasını önerdi.

Koronavirüs akciğerleri böyle istila ediyor!

Delta varyantı hastalık şiddetini artırdı

Bilim insanları, anne adaylarını aşı olmaya eğlence ediyor. Bir araştırmaya kadar, COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan hamile kadınların yüzde 99’undan fazlası aşısız. Üstelik bu kadınların onda biri yoğun bakımda çare fark etti. Ama delta varyantıyla birlikte bu oran yedide bire çıktı.

Delta varyantı

Oxford Üniversitesinden araştırmacılar bulgularını üzüntü verici olarak tanımladı. Araştırmanın baş yazarı Marian Knight, “Bu kadar az aşılı gebe kadının COVID-19 nedeniyle hastaneye yatması son derece iyi bir haber.” dedi. Ama devamında araştırmacı, koronavirüs sebebiyle hamileler aralarında hastaneye başvuranların arttığını vurguladı. Bilhassa delta varyantı gibi mutasyonlardan daha ciddi şekilde etkilendiklerini belirtti.

Çalışmada, Birleşmiş Krallık Obstetrik Gözetim Sisteminin (UKOSS) 194 hastaneden aldığı verileri inceleme ettiler. Takım, pandeminin başlangıcından bu yanlamasına 3 bin 300’den fazla gebe kadının koronavirüs semptomlarıyla hastaneye kaldırıldığını saptama etti. Fakat bununla birlikte, yalnızca geçtiğimiz hafta 200 kişi hastaneye başvurdu.

Delta varyantı

Orta ila şiddetli semptomlar delta varyantının ortaya çıkmasıyla yükselme gösterdi. İlk dalga sırasında hastaneye dışarı giden anne adaylarının dörtte birinden azı (yüzde 24) orta veya şiddetli semptomlar bildirdi. Oysa delta varyantına yakalananların yüzde 45’i orta ya da şiddetli semptomlar gösterdi. Bu hastaların solunum desteğine gereksinim duyması, zatürre olması ve yoğun bakıma alınması daha olasıydı.

bununla beraber, 1 Şubat’tan bu yanlamasına hastaneye kaldırılan 742 kadından sadece dördü tek doz aşı yaptırmıştı. Bunlar, iki doz almamıştı. Yalnızca son üç ayda, İngiltere’de koronavirüsten hastanede yatan her üç hamile kadından biri ilave solunum desteğine gereksinim duydu. Yüzde 37’sinde zatürre gelişti (üçte biri) ve takriben yedide biri yoğun bakıma gereklilik duydu (yüzde 15).

Hamile kadınların koronavirüs olmasa da önemli şekilde hasta veya enfekte olduklarında, erken doğum ya da ölü doğum gibi komplikasyonlar yaşama riskinin azıcık daha yüksek olduğu zaten biliniyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/bilim-insanlari-hamile-kadinlari-delta-varyanti-na-karsi-uyardi