Bir grup tahlilci saf suyu deneylerle metale dönüştürmeyi başardı. Birçoğumuz suyun elektriği ilettiğini biliyoruz. Oysa bu, tuzlu taşıyan günlük sudur. Sıradan koşullar aşağıda saf su neredeyse çok iyi bir yalıtkandır. Su, büyük gezegenlerin derinliklerinde olduğu gibi sadece aşırı basınç aşağıda metalik özellikler geliştirir. Oysa milletlerarası bir bilim ekibi, metalik su üretmek için adamakıllı bambaşka bir yaklaşımı denedi.

Araştırmacılar, saf suda bu metalliği indükleyebilen şeyin yalnızca yüksek basınç olmadığını gösterdi.

İnsan terini elektriğe çeviren aygıt geliştirildi!

Aydınlık, altın rengi metal haline geldi

Almanya’daki Helmholtz-Zentrum Berlin für Materialien und Energie dahil 11 araştırma kurumundan 15 bilim insanı bir araya gelerek yaptıkları deneyi Nature dergisinde yayımladı. Çek Bilimler Akademisi fizikçileri deney için alkali metallere yöneldi.

Saf su metal oldu

Ekip, saf suya metalik özellikler eklemek için dış elektronlarını çok basit hür bırakan alkali metallerle deney yaptı. Fakat alkali metaller ve su arasındaki kimyanın patlayıcı olduğu bilinmekte. Sodyum veya öteki alkali metaller suda derhal yanmaya başlar. Fakat takım, bu şiddetli kimyayı kontrol aşağıda tutmanın bir yolunu buldu: suya alkali metal eklemediler, tam tersini yaptılar.

Oda sıcaklığında sıvı halde bulunan bir sodyum-potasyum (Na-K) alaşımı olan bir alkali metal damlasının üzerine minik bir tedarik su koydular. Bu teknik yalnızca suya altın rengi bir parlaklık kazandırmakla kalmadı, suyu iletken ülkü getirdi. Ortaya çıkan iletkenlik yalnızca birkaç saniye sürdü. Oysa bu durumu çalışmada, suyun bu evresini aracısız inceleyerek anlayabilmek için önemli bir adım olarak aktardılar.

Deney, optik yansıma spektroskopisi ve senkrotron X-ışını fotoelektron spektroskopisi ile doğrulandı. İki özellik, yani altın parlaklık ve geçirgen bant iki farklı frekans aralığını doldurdu. Bu da her ikisinin de açıkça tanımlanmasını sağladı.

Araştırma, bu evre geçişini daha iyi anlamamıza ek olarak, büyük gezegenlerdeki aşırı yüksek basınç koşullarının yakından incelenmesine de olanak sağlayabilir. Mesela Güneş Sistemi’nin buz gezegenlerinde, Neptün ve Uranüs’te sıvı metalik hidrojenin hortum oluşturduğu düşünülüyor. Yalnızca Jüpiter’de, basınçların saf suyu metalize edecek kadar yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/bilim-insanlari-saf-suyu-parlak-metal-e-donusturdu