Takımları kurulup maç detaylarını da ayarlandıktan sonra, maçı başlar. Ve normal bir futbol maçı gibi oyun oynanır. Eğer belirli bir süre limiti varsa, bu süre sonunda önde olan takım maçı kazanır. Bu süre sonunda beraberlik varsa, uzatmala oynanır ve ilk golü atan takım maçı kazanır. Eğer bir gol limiti belirlenmişse, bu sefer amaç bu limite ulaşmak olacaktır.

Maça bir süre limiti konmamışsa, bu limite ulaşana kadar maç devam edecektir. Ama hem süre hem de gol limiti konmuşsa ve takımlardan biri gol limitine ulaştıysa, maç biter ve limite ulaşan takım kazanmış sayılır.

Kontroller ise oldukça basittir. Oyuncu, topunu yön tuşlarıyla hareket ettirir. Topa vurmak için ise X tuşunu kullanır. Bunun dışında herhangi bir kontrol tuşu bulunmamaktadır.

Maçlar, adminin belirlediği sahalarda oynanır. Oyuncu sayısına göre değişik büyüklükte sahalar bulunmaktadır. Normal futbol sahası dışında, hokey sahası da bulunmaktadır oyunda. Admin, isterse hokey sahalarını da seçebilir. Bunların dışında, oyuncuların kendi oluşturdukları sahalar da oyunda kullanılabilmektedir. Saha seçimi yapılırken, hazır bulunan sahalardan biri seçilip, Pick butonu kullanarak seçilebileceği gibi, bilgisayarda bulunan bir HaxBall sahası da seçilerek, Load komutu kullanarak yüklenebilir.

Bazı oyuncular, bu sahaların kodları üzerinde oynayarak kendi istedikleri ölçüde değiştirerek, kendi oluşturdukları sahalarda oynamaktadırlar. Bu sahalar, internet üzerinde de bazı sitelerden indirilebilmektedirler. Böylece, oyuna farklılık katılmış, sadece futbolla sınırlı kalmayarak farklı oyunlar da oynanabilir hâle gelmiştir.

Oyuncular maçta bir top tarafından temsil edilirler. Bu toplar, maç topundan farklı olarak biraz daha büyüktürler ve bulunduğu takımın rengini taşırlar. Takımların renkleri, varsayılan olarak kırmızı ve mavidir, ama sonradan eklenen bir özellik sayesinde artık bu renkler değiştirilebilmektedir. Ayrıca, üzerlerine forma numarası olarak alfanümerik karakterler koyabilirler. Bunun için, alt taraftaki konuşma bölümüne, ileti yazar gibi /avatar XX kodunun (XX yerine istenilen iki alfanümerik karakter) girilmesi yeterlidir.

Oyunu oynamak için oyunun internet sitesine girmek yeterlidir.