Bitcoin, deneysel olarak başlatılmış dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan sanal bir para birimidir. Bitcoin teknolojisi, noktadan noktaya dağıtımlı bir ağ üzerinde çalışır. Böylece merkezi bir kuruluşa ihtiyaç kalmaz. Para oluşumu ve transfer işlemleri ağ üzerinde kollektif olarak gerçekleşir. Bitcoin ayrıca bu para biriminin oluşmasını sağlayan yazılımın da adıdır.

Bitcoin Nedir?
Bitcoin yeni bir ödeme sistemini bizlere sunan bir konsensus ağı ve tamamen dijital bir paradır. Sahibi ve merkezi bir otoritesi bulunmayan ve gücünü kullanıcılarından alan ilk eşler arası ödeme yöntemidir. Bir kullanıcının persfektifinden bakacak olursak Bitcoin normal parayla internetten alışveriş yapmaya benzer. Bitcoin ayrıca en çok öne çıkan üçlü kayıt usülü muhasebe sistemi sayılır.

Bitcoin'i kim yaptı?
Bitcoin, ilk olarak 1998 yılında Wei Dai tarafından "cypherpunks" e-posta listesinde, merkezi bir sistem yerine kriptografi kullanılarak yaratılan ve işletilen para fikri olarak ortaya atılmıştır. İlk Bitcoin tanımı ve konsepti 2009'da kriptografi e-posta listesinde Satoshi Nakamoto tarafından basılmıştır. Satoshi 2010'un sonuna doğru kendisi hakkında pek bilgi vermeden projeden ayrıldı. Bu zamandan beri camia birçok geliştiricinin Bitcoin'le çalışmasıyla büyümüştür.

Satoshi'nin çok tanınmıyor olması sık sık haksız endişelere yol açtı ve bunların çoğu Bitcoin'in açık-kaynak doğasının yanlış anlaşılmasıyla ilgiliydi. Bitcoin protokolü ve yazılımı açıkça yayımlanır ve dünyadaki herhangi bir geliştirici kodu gözden geçirebilir veya Bitcoin yazılımının kendi değiştirilmiş versiyonunu yayımlayabilir. Aynı şimdiki geliştiriciler gibi, Satoshi'nin etkisi yaptığı değişimlerin başkaları tarafından kabul edilmesine bağlıydı ve bu nedenle Bitcoin'i kontrol eden o değildi. Dolayısıyla Bitcoin'i yaratanın kim olduğu günümüzde ancak kağıdı kimin bulduğu kadar önemlidir.

Avustralyalı girişimci Craig Wright, kendisinin Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto olduğunu açıkladı.
BBC’nin haberine göre, Wright’ın bu açıklaması yıllardır sanal paranın kimin tarafından ortaya çıkarıldığına yönelik devam eden spekülasyonları da sonlandırmış oldu.

Wright, Bitcoin yaratıcısı olacağını kanıtlayacak teknik kanıtları da sunarak tüm soru işaretlerini ortadan kaldırmış oldu. Yıllardır Bitcoin işinde olan ve bu sektörden para kazanan isimler de sanal paranın mucidinin Wright olduğunu teyit etti.

ÜÇ MEDYA KURULUŞU İLE PAYLAŞTI
‘Bay Bitcoin’ kimliğini sadece üç medya kuruluşuna açıkladı ve bunun için BBC kanalı ile Economist ve GQ dergilerini tercih etti. Wright, bu basın toplantısında sanal paranın ilk gelişim aşamasındaki kodları da gazetecilerle paylaştı.

YANLIŞ KİŞİ MÜCİT OLARAK İDDİA EDİLDİ
2014 yılında Dorian Satoshi Nakamoto Bitcoin’in mücidi olarak ilan edilmiş ama bu iddia sonrasında yalanlanmıştı.

Bitcoin'le para kazanma
Bitcoin veya başka yeni bir teknolojiyle asla zengin olmayı beklememelisiniz. Doğru olamayacak kadar iyi olan yada temel ekonomik kurallara aykırı herhangi birşey kullanırken dikkatli olmak önemlidir.

Bitcoin hızlı büyüyen bir yeniliktir ve aynı zamanda riskler de içeren iş fırsatları bulundurur. Bitcoin bugüne kadar çok hızlı bir oranda gelişmiş olsa da bundan sonra bu hızı devam ettireceğinin bir garantisi yoktur. Bitcoin'le girişimcilik için zaman ve kaynak yatırımı gereklidir. Madencilik yapmak, borsa ya da yeni işletmeler kurarak herkes Bitcoin'le para kazanabilir. Tüm bu metodlar rekabete dayalıdır ve kâr garantisi yoktur. Yapacağınız işlerde yatırımınız için uygun değerlendirmeleri yapmak ve risk değerlendirmesi size kalmıştır.

Bitcoin yasal mıdır?
Bilindiği kadarı ile Bitcoin bir çok hükümet tarafından yasa dışı bulunmamıştır. Fakat bazı hükümetler (Arjantin ve Rusya gibi) tüm yabancı para formlarını ya ciddi şekilde kısıtlar ya da yasaklarlar. Bazı diğer hükümetler de (Tayland gibi) Bitcoin takası gibi bazı alış veriş yöntemlerini kısıtlayabilir.

Çeşitli hukuki otoritelerden yetkililer, bireyler ve işletmelere bu yeni teknolojiyi halihazırdaki resmi ve denetimli finansal sisteme entegre etmeleri için düzenlemeler sağlamaya yönelik adımlar atmakta. Örneğin, ABD hazine departmanındaki bir büro olan Finansal Suçlar İnfaz Şebekesi (FinCEN) sanal para birimleriyle ilgili bazı aktiviteleri nasıl tanımladığına dair bağlayıcılığı olmayan bir rehber yayımladı.