Meta'nın Reality Labs bölümünün 2021'in son çeyreği ve 2022'nin ilk çeyreğinde zarar ettiğini sizlere açıklamıştık. 2021'in dördüncü çeyreğinde 3.3 milyar dolar kayıp kayıp yaşayan Reality Labs, Meta bugün 2022'nin ilk çeyrek kazanç raporuna tarafından, 2.96 milyar dolar daha zarar etti. 

Buna karşın birincil somut mağazasını 9 Mayıs'ta açan Meta, VR vizyonundan vazgeçmiş yok. Meta CEO'su Mark Zuckerberg ve Reality Labs baş mühendisi Michael Abrash Reality Labs üyeleriyle birlikte bu vizyondan vazgeçmediklerini vurgulamak için geçmişten günümüze ortaya koydukları prototipleri sergilediği bir buluşma düzenledi. 

Zuckerberg toplantıda gerçekliğe giden büyük adımın bütün ortasında olduklarını dile getirdi. Zuckerberg'iin aktardıklarına tarafından, çok daha kısa bir süre içinde gerçeğe yakın sahneler meydana getirmek olası olacak.  

VR başlık planları 

Hatırlarsanız Mayıs ayında  Meta'nın yeni karma gerçeklik gözlüğü ile ilgili ayrıntı Mark Zuckerberg göre paylaşılmıştı. 

Kişisel Facebook hesabı üzerinden takriben 1 dakikalık video yayınlayan Zuckerberg, video içinde yeni geliştirdikleri üst seviye karma realite gözlüğünü kullanıyor. Project Cambria kod adlı bu karma realite gözlüğü, Meta Quest 2 modelinden farklı olarak dış dünyayı görüntülemek için renkli kameralara da sahip. Mark Zuckerberg video içinde "The World Beyond" isimli bir deneyimi kullanmıştı. The World Beyond deneyiminde Project Cambria'nın elleri algı konusunda oldukça başarılı bir iş çıkardığını da görmüştük. 

Zuckerberg'in aktardıklarına kadar Meta'nın VR başlıkları iki ayrı hatta ilerleyecek. Bunlardan ilki, tüketicilere odaklanan daha uygun fiyatlı ürünler, bir diğeri ise profesyonellere odaklanan şirketin ürettiği teknolojilere sahip ürünler. Quest 2'yi yerinde ürünler kategorisinde değerlendirmek muhtemel. 

AR gözlük planları ve VR prototipleri

Meta Reality Labs, VR başlıkların yanı sıra AR alanında da çalışmalarını sürdürüyor. Meta'nın Orion kod adlı artırılmış realite gözlüklerinin ilk versiyonunu son kullanıcılara sunmak yerine geliştiricilere dağıtacağını sizlere aktarmıştık. Aslına bakarsanız, VR başlıklar, AR gözlüklerden çok daha hızlı bir şekilde kullanıcılarla buluştu. Oysa şirket, bu alandaki prototiplerini artırarak, bu alandaki vizyonunu hayata geçirmeye istikrarlı. 

Butterscotch

VR başlıkların ekran retina kalitesine yakın bir kalitede üretilmesine odaklanan Butterscotch da bu prototiplerden biri. Bu tasarım henüz kullanıcıyla buluşmaya hazır değil, fakat şirketin hayata geçirmeye çalıştığı fikir gelecek vadediyor. 

Meta Quest 2'nin 110 derecelik görüş açısını neredeyse yarıya indiren model, Quest 2'nin sunduğu çözünürlüğün yaklaşık 2.5 katını sunuyor. öte taraftan Butterscotch görüş alanı açısı başına 55 piksel ile öne çıkıyor. Bu metrik, Meta'nın görüş açısı açısı başına 60 piksel standartının aşağı kalıyor. 

Starburst

Starburst ise tüketicilerle buluşmaya Butterscotch'dan daha uzak.Yüksek hacimli bir tasarıma sahip olan Starburst, ağırlığını desteklemek için taşıyıcılardan zorlama alıyor. Tasarımında dinç bir lamba bulunduran Starburst, 20 bin nit parlalık ile HDR aydınlatma sunuyor. Zuckerberg'in paylaştığına kadar Starbust, ağırlıklı olarak yeni teknolojileri test etmek için kullanılıyor. Zuckerberg, tüm amacın görsel gerçekçililiğe yakınlaşmak için hangi yolların kullanılabileceğini saptamak olduğunu dile getiriyor. 

Holocake 2 

Holocake 2'nin Butterscotch ve Starbust'a kıyasla çok daha ayrı bir güzergah benimsediğini söylemek olası. Holocake 2, Meta'nın başlıkları daha ince ve hafif hale getirme amacına hizmet ediyor. 2020 tasarımının yerini almayı hedefleyen Holocake 2 tasarımı holografik optik isimli ışık bükülme tekniğinden faydalanıyor. Holocake 2 testlerinden çıkan netice şirketin güneş gözlüğü kadar ince ekranlar üretmesini sağlayabilir. gerçi Meta'nın bu teknolojiyi üretebilmek için egemen bir ışık kaynağına ihtiyaç duyduğunu belirtelim. Bu da günümüzde çoğu kez kullanılan OLED ekranların yerini alabilecek bir lazer olabilir. 

Zuckerberg, VR gözlüğe sığabilecek incelikte ve alıcı ihtiyaçlarını karşılayabilecek yerinde maliyetli bir lazer üretmenin zorluğuna dikkat çekiyor. 

Half Dome

Şirketin uzun süredir üzerinde çalıştığı bir başka prototip serisi de Half Dome. Kullanıcıların baktığı yere göre odak düzlemlerini değiştirebilen Half Dome serisi, 2017'den beri deneme ediliyor. Başlangıçta görece hantal bir mekanik sistem olarak hayata geçirilen prototip, ilerleyen dönemde likid kristal lensleri de sürece dahil etti. Meta'nın yağtığı araştırmalara tarafından , söz konusu kristal lensler, VR'da daha inandırıcı bir derinlik hissiyatı yaratmak için ideal. Zuckerberg, bu teknolojiyi gelecekte piyasa sürecekleri başlıklarda uygulamak istediklerini vurguluyor, ancak şu an için bir tarih vermekten de kaçınıyor. 

Mirror Lake 

Öteki protoiplerin tersine Mirror Lake'in ekipman versiyonu demin hayat bulmuş yok. Sadece fikren bir proje olarak konuşulan Mirror Lake, tasarımsal olarak bir kayak gözlüğünü andırıyor. Şirket bu prototipte Holocake 2'nin optiklerini, Starbust'In HDR özelliklerini ve Butterscotch'ın çözünürlüğünü almayı planlıyor. Bunlara ilave olarak Mirror Lake'in kullanıcıların gözlerini yansıtan dıştan dönük bir ekrana sahip olması planlanıyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/06/21/butterscotch-starburst-holocake-2-half-dome-ve-mirror-lake-meta-nin-vr-vizyonu-nasil-gelisiyor