Türkiye İnovasyon Haftası, İzmir’de yapılan açılış töreni ile başladı. Törenin açılış konuşmacılarından Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyada 100 milyon kişinin cep telefonlarında oynadığı CandyCrush  -Şeker patlatma- oyununun değeri olan 5,9 milyar doların, Türkiye'deki tüm şeker fabrikalarının toplam cirosundan fazla olduğunu, elli dokuz mühendisin çalıştığı ayda 1 milyar kullanıcısı olan WhatsApp'ın 2014'teki değerinin on dokuz milyar dolar olduğunu hatırlatırken, ‘Bunlar ilham almamız için önemli rakamlar’ dedi.

Peki, inovasyon nedir?

‘İnovasyon, yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet) veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında, organizasyonlarda ya da dış ilişkilerde yeni bir organizasyon yöntemin uygulanmasıdır’ şeklinde geçen bu tanım, Oslo Kılavuzu’nda yer almaktadır. En kısa tanımıyla, yeni fikirlerin değer yaratan ürünler haline gelmesini sağlamaktır inovasyon. İnovasyonun politikalarında ise, tasarı ve uygulamada şeffaflık, ilgili herkesin katılımı ve gerekli sorumlulukların üstlenilmesi vardır. Dünyadaki önemi her geçen gün artan inovasyonun gelişimi için 2009 yılı ‘Yaratıcılık ve Yenilik Yılı’ olarak ilan edilmiştir.

İnovasyon Haftası ve Amacı

Ekonomi Bakanlığı desteği, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla ‘Sınırsız inovasyon- sınırsız potansiyel’ sloganıyla İnovasyon Haftası etkinlikleri düzenlenmiştir. 2 gün sürecek etkinliklerde 44 konuşmacı yer alacaktır.
İnovasyanun amacını ise Mehmet Büyükekşi , küresel seviyede inovaktif iş fikirlerini Türkiye'ye çekmek, yeni kuluçka merkezleri oluşturmak ve girişimcilere sermaye desteğini arttırmak, şeklinde belirtmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyle Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun  İnovasyon Haftası için yaptığı konuşmada , ‘ Biraz yenilik, tasarım, girişimcilik ve bolca hayal gücü… İnovatif bir toplum olduğumuz kesin. Yüz binlerce Avroluk Ferrari'ye tüp, minibüsün içine split klima takmış, bulaşık makinesinde ıspanak yıkamış, ütü üzerinde çay demlemiş, tencereden çanak anten yapmış bir millet. Yeter ki imkan tanınsın, önümüz açılsın. Ülkenin içindeki o ruh, mutlaka bir şekilde kendini gösterir.’ örnekleri dikkat çekti.

Ünlü trend uzmanı Magnus Lindkvist'in ‘İnovasyonun sınırsızlık masalı’ adlı konferansıyla başlayan İnovasyon Haftası iki gün boyunca devam edecek.