Fırlatılmasının arkasından 492 saniye boyunca başarılı bir uçuş gerçekleştiren roket, planlandığı üzere muhakkak bir süreden daha sonra istasyondan ayrıldı. Derhal arkasından zararsız biçimde okyanusa düşmesi beklenen vasıta, kontrolü kaybederek sürüklenmeye başladı. Saatte 27.600 kilometre tez yörüngede seyahat eden roketin, her an Dünya’ya çarpa tehlikesi bulunuyor. 

Yapılan açıklamaya kadar, tamamiyle ne süre ve nereye düşeceği belli olmayan roketin parçaları, geniş bir araziyi tehdit ediyor. Enkazın kuzeyde ABD’nin New York şehri ile İspanya’nın başkenti Madrid, güneyde de Şili’nin güneyi ve Yeni Zelanda’nın Wellington şehri aralarında bir alana düşmesi bekleniyor.

Neyse oysa risk aşağı olan bölgelerin büyük bir kısmı okyanus ile dolgun. Oysa uzmanlar parçaların yerleşim yerlerine gelebileceğini ve bu bölgelerde neredeyse 160 kilometrekareye yayılmış bir uçak kazası etkisi yaratabileceğini söylüyor.

Konuyla ilgili sorumluluk almaktan kaçınan Çin, 2022’nin sonlarında tamamlanması beklenen uzay istasyonunun inşası için çalışmalarını sürdürüyor. Uzaya 11 roket daha gönderecek olan Asya ülkesi, 60 ton ağırlığında Uluslararası Uzayİ stasyonu‘na kıyasla oldukça ufak bir inşa üzerinde çalışıyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/cinin-uzaya-yolladigi-roket-dunyayi-tehdit-ediyor
Yorumlar