Hatırlarsanız daha önce Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonların çalışma mekanizmasını sizlere aktarmıştık. Günümüzde rastladığımız dijital sahiplik ve oylama haklarıyla gündeme gelen DAO'lardan bambaşka olarak CityDAO, reel hayatta toprak sahibi olmanızı hedefleyen Merkeziyetsiz Otonom Organizasyon (DAO) olarak konumlanıyor.

NFT'ler üzerinden arsa kullanımı üstüne odaklanan CityDAO, üyelerini bu parseller üzerinde söz sahibi yapmaya hazırlanıyor. Aslına bakarsanız, geçtiğimiz günlerde ABD'de ilk önce  NFT ile emlak satışının gerçekleştiğini düşünürsek, DAO üyelerine özel toprak sahiplenme sisteminin de yoğun ilgiyle karşılaşacağını söyleyebiliriz. Gelin CityDAO'nun detaylarına birlikte bakalım. 

Blockchain tabanlı arsa kullanımı

CityDAO'nun websitesinde paylaştığı bilgilere tarafından, takım maddi varlıkları dijitalleştirerek şeffaflığı artırmayı, kompleks süreçleri ve aracıları ortadan kaldırmayı planlıyor. Arsanızı bir token'a dönüştürerek blockchain'e yerini belirlemek, hemen olan olarak alım-satım yapma imkanı tanıyor. Kitle fonlaması ile arsa ya da bir arsadan parsel edinmek mümkün olurken, dijital arşiv daha açık ve programlanabilir ışık halkası geliyor. 

Eğer CityDAO'ya katılmak ve bir arsadan parsel NFT'sine sahip olmak istiyorsanız, ekip sizi Discord sunucusuna misafir etme ediyor. Discord'da ve Twitter'da DAO altyapısı, arsa hakları, şehir tasarlama ve DAO'nun yönetimi hakkında böylece fazla ayrıntı konuşuluyor. giderken Discord'da 25 bin kişiden pozitif iştirakçi olduğunu belirtelim. 

CityDAO arsaları nerede olacak? 

Şu lahza için birincil arsasını Wyoming'den alan CityDAO, ABD'nin ve dünyanın ayrı bölgelerinden toprak almayı planlıyor. İlk arsanın Wyoming'den darılma sebebi ise eyaletin 2021 yılında çıkarttığı DAO kanunu. Bu kanuna tarafından, LLC şirketlerinin DAO yönetimleri yasal olarak tanınıyor. LLC şirketler, bir arsa satın aldığında bu arsayı merkeziyetsiz bir inşa ile sahiplenmeyi muhtemel kılıyor. 

Bu bağlamda CityDAO da, oylama ile arsada neler yapılacağını ve arsanın ne için kullanılacağını DAO üyelerinin kararına bırakıyor. 

Arsa NFT'leri, Ethereum Mainnet üzerinde ERC-721 token olarak varlık gösteriyor. Arsaların NFT sözleşme adresleri ise hemen şimdi belirtilmiş değil. NFT'leri sahiplenmek isteyenlerin citydao.io'yu ziyaret etmesi gerekiyor. 

Şirket yapılanması ve iyelik 

Paylaşılan bilgilere göre; şirketin sahiplendiği Parcel 0'nun hukuki parsel sicil numarası (PIDN) ise 03570301302001 in Park County, Wyoming. Parcel Zero, LLC, Parcel 0'nun sahibi olarak konumlanacak, bu noktada CityDAO, LLC de Parcel Zero, LLC'nin sahibi konumunda olacak. Arsanın emlak vergisi ve sigortası Parcel Zero, LLC göre ödenecek. 

Eğer bir CityDAO NFT'sine sahipseniz, bu sizi toprak sahibi yapmayacak. Laf konusu NFT,  bir lisans anlaşması olarak yalnızca arsanın belirlenmiş idare ve tatbik haklarına sahip olmanızı sağlayacak. Parcel 0 NFT sahipleri, arsayı ziyaret edebilse de, bu şahısların arsa üstünde herhangi bir inşaat yapması mümkün değil. Arsa üstüne inşaat yapmak oysa Parcel 0'nun müsade verilen dilekçe hakkının değişmesiyle gerçekleşebilir. Bu değişim gerçekleşse dahi konu hem hukuki hem de finansal kısıtlamalar ile aleyhinde karşıya kalmanıza neden oluyor. Takım, arsa almaya devam edeceğini belirtiyor, şu an için NFT ile arsa satın edinmek olası olmasa da, uzun vadede bu ihtimal gerçeğe dönüşebilir. 

Parcel 0 NFT arzı ve mint süreci

CityDAO bugün yaptığı bir paylaşım ile Parcel 0 NFT'lerini, 17 Mayıs'ta satışa açacağını duyurdu. Satış 1 Haziran'a değin devam edecek. bu vesileyle CityDAO'da kurucu yurttaş, ilk vatandaş ve vatandaş almak üzere 3 bambaşka yurttaşlık tipi bulunuyor. Vatandaşlar 1 adet Parcel 0 arsası, kurucu vatandaşlar 3 adet Parcel 0 arsası, birincil vatandaşlar ise 10 Parcel 0 arsası için NFT almış olacak. 

Because property rights are at the core of city building, economic growth, and individual prosperity - CityDAO seeks to understand and experiment with distribution of property rights.

Parcel 0 NFT Drop, May 17

Read more herehttps://t.co/pcy6BIs8WU pic.twitter.com/wRAuaKFvRM

— CityDAO (@CityDAO) May 3, 2022

Satışa sunulacak Parcel 0 NFT sayısı, mint sürecinde NFT'leri sahiplenen vatandaşların sayısına kadar belirlenecek. Seçkin CityDAO vatandaşları, Parcel 0'yu Ethereum Mainnet üstünde bedava olarak mint edebilecek. yine de mint işlemi için gaz ücreti ödeneceğini belirtelim. 

Mint emri veya NFT ID'sinin arsanın konumu üstünde bir etkisi olmayacak. Arsaların konumları rastgele dağıtılacak. Hem ekibin tabiriyle vatandaşlar, ikincil satışlardan yüzde 10 pay alabilecek. Son olarak CityDAO ekibinin bu süreci bir kavram ispatlama (Proof of Concept) olarak gördüğünü belirtmekte avantaj var. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/05/04/citydao-nedir-nft-ile-gercek-hayatta-arsa-sahiplenmek-mumkun-mu