Dijital cüzdan olarak hizmet sunan Varco, avantajlı kurlardan döviz değişimi ve yurt dışında komisyonsuz harcama gibi inovatif çözümler sunan bir "neo-bank" projesi. Girişim, üniversite eğitimi için Londra'ya giden Elif Gültekin, Raad Momani, Halil İbrahim Özdoğan ve Batuhan Gültekin tarafından kendi ihtiyaçları doğrultusunda kuruldu. 

Yurt dışında yaşanan maddi sıkıntılar, Varco'nun hayata geçirilmesini sağladı

Dört arkadaş, aileleri kendilerini ziyaret ettiğinde veya kendi Türk kartlarını yurt dışında kullandıklarında yüksek gizli ücretlere tabi tutuldu. Harçlıkları ve ev kiraları için aileleri yabancı banka hesaplarına para transfer ettiklerinde çok yüksek komisyonlar ödemek zorunda kaldılar. Acil durumlarda ise çözümü Türk kartlarında para çekmekte buldular; fakat hesap bakiyelerini bile göremeden yurt dışındaki ATM'lerden yüzde 5'e kadar komisyon ödeyerek yine bir şekilde para kaybettiler. Kendileri bu sorunları gözlemledikten sonra İngiltere ve Avrupa'daki "Challenger Bank" çözümlerini kullanmaya başlasalar bile Türkiye adresli aile üyeleri hesap oluşturamadıkları için işe yarar bir çözüm bulamadılar. Tüm bunların sonucunda Varco fikri oluştu ve Kasım 2019'da dört kurucu ortak olarak şirket kurulmuş oldu.

Visa anlaşmalı ön ödemeli kart

Çoklu para birimi tutabilen yerli elektronik cüzdan olarak faaliyet gösteren Varco şu anda beta sürümünde. Beta sürecinden sonra Varco kullanıcıları, avantajlı kurlardan döviz değişimi gerçekleştirip yurt içinde EFT ve havale ücreti olmadan, yurt dışına da masrafsız bir şekilde para gönderebilecekler. Aynı zamanda kullanıcılara Visa anlaşmalı bir Varco ön-ödemeli kart verilecek ve kullanıcılar, kartlarını kullanarak yurt içinde ve yurt dışında diledikleri ATM'den komisyonsuz bir şekilde para çekip her POS cihazından gizli ücret olmadan ödeme yapabilecekler.

Varco'nun iş birlikleri ile sunduğu imkanlar

Varco kurucu ortaklarından Elif Gültekin, mobil uygulamanın geliştirilmesinin bir senedir devam ettiğini söylüyor. Ürün ve içinde bulundukları sektör gereği bu bir sene zarfında hem altyapı hem lisans için birçok anlaşma tamamladıklarını belirtiyor. İlk olarak Param ile lisanslama anlaşmasının yanı sıra alt yapılarını da kullanmak adına bir anlaşma tamamladıklarını; daha sonra Visa ile Varco'nun ön-ödemeli kartları için BIN'lerini yarattıklarını ve böylece ürünün global olarak tüm ATM'lerde ve POS cihazlarındaki geçerliliğini sağladıklarının altını çiziyor.

Varco, QNB Finansbank ile de yurt içi bankalar ve mevcut e-cüzdanlar arasında en avantajlı kuralar sunabilmek üzere anlaşmasını tamamlamak üzere. Bu sırada entegrasyonunu sürdüren Varco, uygulamanın MVP versiyonu için geliştirmeleri 6 ay önce bitirdi. Anlaşmaları ise 7. ve 8. aylarda tamamladı; daha sonra uygulamayı Param altyapısı ile çalışır hale getirdi. Gültekin, bu altyapının beta testini 2 aydır yaklaşık 100 kullanıcı üzerinde gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Varco, QNBEYOND Hızlandırma Programının 2. döneminde de yer almıştı.

Smart Analytics sistemi ile kolay bütçelendirme

Betada sunulan özellikler arasında ücretsiz ve hızlı hesap açma, para yükleme, Visa güvenceli sanal kartlarıyla sanal ortamlarda harcama, anlık Varco'dan Varco'ya transfer, QR kod ile temassız transfer ve harcamaları kategorize ederek kullanıcının harcama istatistiklerini takip edebildiği Smart Analytics bulunuyor. Smart Analytics sistemi ile kullanıcılar, bütçelendirmelerini çok daha kolay yapabiliyor. 20212'in ilk çeyreğine girerken avantajlı kurlardan döviz değişimi de Varco sistemine eklenecek. Varco'nun beta süreci devam ederken, kullanıcılarına daha fazla fırsat sağlayabilmek adına, “Challenge” sistemi de ekleniyor ve aralık ayı itibarıyla da Challenge sistemli uygulama versiyonunu canlıya alarak kapalı betayı genişleterek test etmek istiyor. Bu betaya katılan kullanıcılar için ise indirim kampanyaları hazırlanıyor.

Türkiye'de çeşitli elektronik cüzdanlar, döviz hizmetleri verenler, yurt dışı ve 7/24 yurt içi transferleri gerçekleştiren şirketler olsa da Varco, bunların hepsini tek bir çatı altında topluyor. Bu hizmetlerin hepsini kullanıcıları için tamamen masrafsız ve globalde kullanılabilir hale getiriyor.

Varco'nun gelir modelleri

Daha önce 100 bin dolar tohum öncesi yatırım alan Varco, bu yatırım ile altyapısını ve anlaşmalarını oluşturdu. Varco, tohum yatırım turuna çıktıklarının da altını çiziyor. Girişim, abonelik ve transaction-based modellerinden gelir elde ediyor. Varco'nun tüm özellikleri ücretsiz olsada ücretli premium kullanıcılar, bu özelliklerin yanı sıra 40'a yakın markada indirimlerden ve ek özelliklerden de yararlanabilecekler.

Hedef: Türkiye'nin Revolut'u olmak

Varco, Türkiye'nin Revolut'u olmayı hedefliyor. Sürdürülebilir iş modelimiz ile sağlıklı büyüyüp herkesin günlük finansal işlemlerini tek bir çatı altında gerçekleştirebilecekleri güvenilir çözüm olmayı ve en önemlisi bunu yaparken onlara para kaybettirmemeyi hedefliyor. Her ne kadar hedef kitlesi yurt dışına eğitim amaçlı giden Türk öğrenciler, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlar ve yurt dışına iş seyahati veya tatil amaçlı gidenler olsa da herkes Varco üyesi olabiliyor. 

Varco'nun beta versiyonu şu an App Store'da mevcut. Uygulamanın ilk kullanıcılarından olmak isteyenler Varco'yu indirip kayıtlarını oluşturabiliyorlar, uygulamayı arkadaşlarına önerenler ise sıralarını yükseltebiliyorlar.

Varco'yu App Store'dan indirebilirsiniz. Varco'nun mobil uygulaması, kısa bir zaman sonra Google Play Store'da da aktif olacak.

Kaynak: webrazzi.com