Pandemi birçok sektörü öbür etkiledi. Şirketler, çoğu şeyi pandemi etkisine göre tekrardan denetlemek zorunda kaldı. Bunların arasında en çok ön plana çıkan ve değişen işlem işe alımlar oldu. Bundan etkilenen bir öteki şirketlerden biri de Türkiye'nin önde gelen online video izleme platformu BluTV... Şirket, geçen Mart'tan bu yandan altı kişiyi bünyesine kattı.

Teknoloji fazla çabuk değişen bir alan olduğunu anlatan BluTV İnsan Kaynakları Direktörü Coşkun Özcan, "Özelikle veri bilimi, yapay akıl, siber risk ve otomasyon gibi alanlarda çalışacak kişilere gereklilik var. Bu ihtiyacın gün geçtikçe yükseldiğini görebiliyoruz ve önümüzdeki senelerde de bu devam edecek" diye konuşuyor. En fazla yazılım, mahsul, dijital pazarlama, kullanıcı deneyimi ve bilgi bilimi alanlarında arayışların yüksek olduğunu belirtiyor. Şirketlerin birçoğunun dijital ve teknolojik dönüşüme girmesinden dolayı bu pozisyonlardaki arayışların yükselmesi fazla hayret verici olmadığını sözlerine ekliyor.

Yeni adaylara öneriler...

Özcan, yeni dönemdeki İK süreçlerinin nasıl değiştiği konusunu şöyle yorumluyor: "Ilk Kez yüz yüze mülakat kavramı neredeyse kalmadı diyebiliriz ve bu süreçler bundan böyle en ince ayrıntısına kadar online mülâkat sürecine dönüştü. İşe alım mülakatlarının bundan böyle Zoom ve Skype gibi dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilmesi sonucu işe alımın muhtemel olduğunu deneyimledik. Online görüşmeler, yüz yüze yapılan mülakatlar kadar etkin olmayabiliyor. Dolayısıyla, insan kaynakları ve işe alım uzmanları dijital mülakat yaklaşımlarını ve süreçlerini gözden geçirmeli. Şirketlerin kültüre, çalışan sağlığına ve mutluluğuna olan görünüm açıları ve uygulamaları bundan böyle adayların en fazla siklet verdiği noktalardan. Dolayısıyla, şirketlerin mülakatlarda bu süreçleri vurgulaması fazla manâlı. Bu süreçte şirketlerin namzet bulgu konusunda da zorluk çektiğini görebiliriz."

BluTV'de birincil mülakatları, işe alım yapan ilgili birimin insan kaynakları meslek ortağı gerçekleştiriyor. sonradan, bölüm yöneticisi teknik mülakatları yapılıyor ve olumlu sonuçlanan adayların son görüşmeleri, yönetim ekibi üyesi olan birey kadar gerçekleştiriliyor. Şirket, bazı pozisyonlar için de vaka çalışmaları istek ediyor. Coşkun Özcan, yeni adaylar için mülakat önerileri şöyle sıralıyor:

daima göz teması kurun. Mülakat öncesi, görüşülecek firma hakkında iyi bir araştırma yapılması çok önemli. Sorular hazırlayın; ne olursa olsun birkaç soru sormanız fazla önemli. Deneyimlerinizi özetlerken süreye dikkat edin. Her bir deneyiminizi maksimum 5 dakikada anlatmayı hedefleyin ve deneyimlerinizi misal vererek anlatın. Keyfini çıkarın. Her görüşme yeni bir deneyimdir ve deneyimin iyisi veya kötüsü yoktur. Görüşme negatif sonuçlanırsa hiç moralinizi bozmayın; çağrıda bulunmak oysa o şirket size tarafından değilmiş. Ama en azından neden negatif sonuçlandığını öğrenmeye çalışın.

"Z kuşağının bir şirketten beklentisi öbür..."

Coşkun Özcan, BluTV'nin İK stratejisini şöyle anlatıyor: "defalarca en önemlisi 'Önce İnsan'... Saygılı, dürüst, cana yakın, mütevazı, değişime açık, eğlenceli ve bizimle birlikte gelişmek isteyen kişilerle çalışmayı fazla isteriz. Bu değerlerimizi herkesin özel hayatına, iş hayatına ve müşteriye karşı yansıtması da fazla önemli. Dolayısıyla namzet görüşmelerimizi bu değerler üzerinden yola çıkıp gerçekleştiriyoruz. BluTV'de yeni açılan pozisyonlar olduğunda birincil işimiz bu yeni arayışımızı çalışanlarımıza duyurmak ve içeriden tatbik almak oluyor. Çalışanın mevcutta bulunduğu ve başvurduğu pozisyonla hiç ilgisi yoksa bile değerlendiriyoruz. başkaca kariyer anlamında fazla daha yalın yol haritaları oluşturduk ve bu tatbik sonucu tüm çalışanlarımıza keza iç rotasyon anlamında ayrıca kendi uzmanlık alanlarında daha çabuk ilerleyebilmeleri için imkanlar sunuyoruz."

Ona kadar yeni jenerasyonun çalışacağı şirketten ve tahsis alacağı pozisyondan artık fazla daha farklı beklentileri var. Çünkü eskisine göre Z kuşağı, bundan böyle her şeyi fazla daha sorguluyor ve bunu çözümlemeli bir şekilde düşünerek yaptığını söylüyor ve ekliyor: "Davranışsal olarak da fazla daha farklılar ve işin en ince detayına değin önem veriyorlar. Örneğin alışveriş için fiyat, marka ve mahsul kalitesinden çok, kullanıcı deneyimi daha kayda değer bir konu onlar için."

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/03/03/blu-tv-ik-coskun-ozcan