Webrazzi Summit 2021, ayrıca online keza offline olarak bugün gerçekleşiyor. Webrazzi Summit'te, her sene olduğu gibi birbirinden manâlı yerli ve yabancı konuşmacılara ve binlerce katılımcıya konut sahipliği yapıyor. Bundan Başka konferansımızda tercihini online katılımdan yana kullanan katılımcılarımız, benzer fiziksel olarak faaliyet alanında yer alan katılımcılarımız gibi etkinlikteki oturumlara, online fuaye alanına ve networking seçeneklerine erişerek etkinliğin tadını diledikleri gibi çıkarabiliyorlar.

Bu sene 4'ü maddesel, 1'i online edinmek üzere 5 salonda gerçekleşen konferansımızın Disrupt salonunda hepimizi yakından ilgilendiren bir paneli dinleme fırsatı yakaladık. Earlybird Digital East Fund Ortağı Cem Sertoğlu, ScaleX Yönetici Ortağı Dilek Dayınlarlı ve geçtiğimiz günlerde satın aldığımızı açıkladığımız Avrupa'nın önde gelen teknoloji sitelerinden Tech.eu'nun Kurucu Editörü Robin Wauters, "After Pandemic, what is the agenda?" başlığı aşağı pandemi sonrası teknoloji sektörünü değerlendirdi.

Geçmişten günümüze VC'lerin değişimi

Robin Wauters'in moderatörlüğünü üstlendiği panelde Dilek Dayınlarlı ve Cem Sertoğlu'na VC'ye başladıkları zamandan bu zamana nasıl bir başkalaşım gerçekleştirdiği soruldu. Cem Sertoğlu, acilen ayrıca en iyi keza de en fena zamanlar olduğunu söyledi. Melek yatırımcı olmanın öneminden bahseden Sertoğlu, kendisi için özellikle bölgenin karakteristik özelliklerinin kayda değer olduğunu; zira yatırım yapmanın bir tarayıcı açıp "hangi şirket yatırım arıyor?" gibi bir koşul olmadığını söyledi. Sertoğlu, geçmişte avukatına bir girişim kuracağını söylediğinde avukatının ona karşı çıktığını; ancak onu dinlemediğini ve iyi bir sonuçla karşılaştığını söyledi.

Geçmişte anapara konusunda kıt bir piyasa içinde olduğumuzu ve derhal baktığımızda sermayenin ve teşebbüs hızlandırıcılarının arttığını söyledi. öte yandan baktığımızda Trendyol ve Getir gibi aktörlerin de olduğunu söyledi. Ancak bunu değerlendirdiğimizde piyasanın tek bir grupta odaklandığını ve bu durumu düzeltmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. 

Istek Dayınlarlı, kendisinin de ilk ilk önce girişimcilere asistan olduğunu, Silikon Vadisi'ne öyle çok kere gittiğini söyledi. Burada yeteneğin çok olduğunu, ancak sermaye eksikliğinin de olduğunu söylene Dayınlarlı, ScaleX'i kurduklarında bunu değiştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. O dönemde rekabetin olmadığını ve son üç yılı düşündüğümüzde sermaye artışının olduğunu söyleyen Istek Dayınlarlı, bu anapara ile girişimcileri desteklemenin artacağını da söyledi.

Türkiye ve Doğu Avrupa'daki girişimleri büyük pazarlara götürmek önemli

Robin Wauters, piyasada hemen dalgalanma olduğunu ve Türkiye'yi öteki ülkelerle karşılaştırabileceğimizi belirtti. Bir Takım ülkelerde kabiliyet yok lakin anapara var, Türkiye'de ise anapara az lakin kabiliyet çok diyen Wauters, bu boşluğun nasıl doldurulabileceğini sordu.

Dilek Dayınlarlı, Türkiye ve Doğu Avrupa'daki girişimleri büyük pazarlara götürmenin kayda değer olduğunu söylerken Cem Sertoğlu, bir takım şeylerin kültürel olarak kaybolabileceğini açıkladı. Batı dünyasında çekimserliğin hatalı anlaşılabileceğinin altını çizen Sertoğlu, teşebbüs kurucularının emin rakamlara odaklanmak istediklerini söyledi. Dilek Dayınlarlı ise kendisinin iki bambaşka düşüncesi olduğunu söyledi. Küresel anlamda sermaye verimli bir piyasa olduğunu; VC tarafından düşündüğümüzde ise oyun sahasının değişime uğradığını belirtti. Kendi portföy şirketlerinin çoğunun batılı yatırımcılardan takviye aldığının altını çizen Dayınlarlı, şu anki anlaşmalara baktığımızda çılgınca bir durum olduğunu gördüğümüzü söyledi.

Yaratıcılık bundan böyle geniş bir alana yayılıyor

Robin Wauters, büyük Türk şirketlerinin hala yüzeyin aşağıda olup olmadığını sorduğunda Cem Sertoğlu, yaratıcılığın geniş bir alanda yayıldığını, şimdi oyunun kurallarının değiştiğini söyledi. Global piyasaya meydana çıkan şirketlerin daha hırslı şirketler olduğunu da sözlerine ekledi. Istek Dayınlarlı ise önümüzdeki 10 seneye odaklandıklarını; tüm ekiplerinin girişimcilere destek etmeye tutkusuyla çalıştığını söyledi. Dayınlarlı, bundan daha sonra kârlarını girişimcilerle paylaşmaya karar verdiklerinin de altını çizdi.

Covid-19 ile gerçekleşen radikal değişimlerin VC'lere etkisi

Covid dönemi her ne kadar yarım kalmış olsa da acilen fazla radikal değişikler gördüğümüzü söyleyen Wauters, bu durumun Dayınlarlı ve Sertoğlu'nu nasıl etkilediğini sordu.

Cem Sertoğlu, Zoom üzerinden görüşme yaptığınızda nerede olduğunuzun bir öneminin olmadığını; uzak iş yapmanın öbür süre dilimlerinde iş yapmanın daha basit olduğunu söyledi. öte yandan ilk aşamadaki VC'ler için bu nesil işlemlerin yüz yüze olması gerektiğini söyledi. Sertoğlu, normalleşmek için sabırsızlandıklarının altını çizdi. 

Istek Dayınlarlı ise derhal 8 şirketleri olduğunu ve bunlardan 4 tanesinin Zoom ile aralarına katıldığını belirtti. Açılış aşamasının ilişkiler üstüne kurulu olduğunu; bunun işlerinde en kritik nokta olduğunu açıkladı. Dünyada kuşkusuz bir metamorfoz olduğunu söyleyen Dayınlarlı, kendisinin her durumda birebir buluşma yerine getirmek istediğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/20/webrazzi-summit-2021-de-covid-19-ile-gerceklesen-radikal-degisimlerin-vc-lere-etkisini-konustuk