Bulut tabanlı ödeme geçidi Craftgate,  işletmelerin, tüm bankaların sanal poslarını tek merkezden zahmetsizce entegre etmesini sağlıyor. Bu sayede,  kart saklama, tek tıkla ödeme, pazaryeri çözümü, kapalı devre cüzdan, gelişmiş  üye işyeri teftiş paneli, gelişmiş API gibi birçok katma değerli servisten çabuk bir şekilde yararlanabiliyorsunuz. 

Craftgate, Hakan ERDOĞAN (CEO), Lemi Orhan ERGİN ( Chief Software Crafter), Sabri Iftihar TÜZÜN (CTO), ve Murathan ÖZCAN (COO) olmak üzere 4 kurucu karşılıklı göre kuruldu. 

Mahsul kullanıcılarına neler sunuyor?

Craftgate'in internet üzerinden ödeme bölge e-perakende ve pazaryeri aza işyerlerini hedeflediğini belirtelim. Teşebbüs aza işyeri ile banka arasına girmediği için, bankaların sunduğu 360 derece tüm servislerden aza işyerlerinin ilk elden yararlanmasını sağlıyor. 

Bu Nedenle aza işyerleri keza mali menfaat sağlıyor ayrıca de ödeme sistemleri konusunda 2007'den bu yandan kazanılan derin tecrübe ve pratikler kullanılarak yeni teknolojiler ile geliştirilen Craftgate doğru tehlikesiz ve ölçeklenebilir bir teknolojik altyapıya sahip oluyorlar.

Bahsi geçen servislere örnek olarak düşük sanal pos komisyon oranı ve bloke gün sayısı, farklı alanlara yönlendirilmiş sadakat ve taksit kampanyaları, maaş müşterisi olma ve kredi alma gibi hizmetleri gösterebiliriz. Girişimin özellikle yıllık 5 milyon TL ve üstünde ciroya sahip olan işletmelere önemli bir huzur sağladığını söylemek mümkün. 

Craftgate'in öne meydana çıkan özellikleri 

2007 yılından bu yana bir çok tecrübe ve birikimle geliştirilen Craftgate, ölçeklenebilir ve 6. tür bir platform sunuyor. İşletmeler Craftgate ile tüm bankalarla hazırlanmış sanal pos entegrasyonundan faydalanabiliyor. Hem platform üzerinde pazaryeri, daha aşağı üye dükkan ve para dağıtma modeli desteği de yer alıyor.  PCI-DSS-1 ahenkli kart saklama, tek tıkla ödeme ve abonelik çözümü sunan Craftgate, kapalı devre cüzdan çözümüyle de uyarı çekiyor. 

Girişimin, PCI-DSS ( Payment Card Industry Data Security Standard ) 1. Düzey sertifikası ile kart saklama, tek tıkla ödeme gibi hizmetleri dünya standartlarında sunmakta olduğunu söyleyelim. 

Craftgate'in öteki öne meydana çıkan özellikleri ise şöyle: 

Zeki ve Dinamik Ödeme Yönlendirme Kuralları Ödeme Her Tarafta Test Gelişmiş üye işyeri yoklama paneli Birçok programlama dilini kapsayan, basit entegre edilebilir API

Teknolojik Altyapı

Girişimin zinde ekibi dek kullandığı alt inşa da uyarı çekiyor. Craftbase'de kullanılan teknolojiler ve mimari yaklaşımları şöyle aranje etmek muhtemel: 

Java 11+ Groovy Spring (Bilgi, Security), JPA, Hibernate Spring Boot 2+ Spring Cloud Gradle JUnit 5, Spock, Cucumber, Mockito Docker, Kubernetes MySQL Github, Github Actions, Trunk Based Development Microservice Architecture Hexagonal Architecture & Design Principles Clean Code Principles Consumer-Driven Contract Testing TDD, Automated Testing Pair &Mob Programming, Code Review Sessions Scrum

Fiyatlama modeli 

B2B SaaS bir mahsul olan Craftgate, aylık sabit bir ücretlendirme ile çalışıyor. Fiyatlama modelinin zamanla geliştirileceğini de ekleyelim. Ancak birincil aşamada üye işyerinin büyüklüğü, aylık işlem adedi, iş modeli, kullanacağı  özelliklere tarafından sabit bir ücret belirlenecek. 

Bir ödeme kuruluşu ile ödeme almaya başlayıp, 3-5 sene içinde iyi cirolara ulaşmış girişimler platformdan faydalanabilir. Aynı şekilde halihazırda kendi sanal posunu kullanan ama kart saklama, kapalı devre cüzdan, pazaryeri çözümü gibi ihtiyaçları olan üye işyerleri de Craftgate'i kullanmayı tercih edebilir. Ayrıca ödeme altyapısı, uzmanlığı konusunda çekinceler olan ve bu konuda deneyimli bir takım ile kastetmek isteyen aza işyerlerinin de Craftgate'den yaralanabileceğini söyleyelim.

Crafgate'in gücünü Craftbase'den belirtmekte menfaat var. 2018 yılında kurulan Craftbase Bilgi Teknolojileri A.Ş.'nin mali teknolojiler ve ödeme sistemleri alanında çözümler üreten bir teknoloji şirketi olduğunu ekleyelim.

Geçmişte Scotty'ye hizmet veren Craftbase, günümüzde, Farmazon ve Trendyol gibi firmalar ile çalışmalarını sürdürüyor. 

Craftbase'in çalışmalarına baktığımızda,  6493 sayılı ödeme sistemleri kanununa ahenkli white-label bir e-para ürünü geliştirdiğini ve bu ürünü Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri bünyesinde konumlandırıldığını görüyoruz. Holdingin, bahsi geçen mahsul ile ilgili geçtiğimiz Eylül ayında Merkez Bankasına e-para talebinde bulunduğunu da belirtelim. 

Girişimin kurucularından Hakan Erdoğan, stratejilerini az önce Craftbase'i kuralı 1.5 ay olmuşken bir tweet akışı ile paylaşmıştı. Şirketin bu taktik maddelerinden 6.4'te olduğunu belirtelim. 

Gece gece ilk flood'umu yayinlayayim, biraz hayallerden ve girisimcilikten bahsedecegim:

1- Ne yapiyorsunuz diye soran ve anlatinca da calismak isteyen cok kisi/işyeri oluyor, malesef seslenmek durumunda kaliyorum. Su anda 6 kisilik ekiple Scotty'de 2 ayri proje uzerinde calisiyoruz

— Hakan ERDOGAN (@hakanerdogan) June 7, 2018

Craftgate ürünü, Craftbase bünyesinde filizlendi ancak gelir/gider ve tüm ekibini ayrıştırmak için şirketleştirilme yolu tercih edildi. Bu noktada Craftbase servis şirketi iken, Craftgate %100 bir ürün şirketi olarak konumlanıyor. 

Kaynak: webrazzi.com