Covid-19'un hayatımıza girişi ile birlikte dijital, günlük yaşantımızın en kayda değer parçalarından biri haline geldi. Eve kapanılan pik dönemlerinde değişiklik gösteren kullanıcı tercihleri, yıl boyunca verilere yansıdı.

İnternet kullanıcılarının davranışlarını ölçen Gemius, pandemi ile değişen günlük hayatımızda manâlı yere sahip olan mobil uygulamaların, eve kapanılan pik dönemlerinde (Nisan & Kasım 2020) ve pandemi öncesi dönemde (Ocak 2020) kullanımlarını incelediği araştırmasını yayınladı.

Gemius'un araştırmasında, mobil tatbik ve web datası iki yöntemle elde edildi. Audience çalışmasına, web sitesine ya da mobil uygulamasına Gemius takip kodlarını ekleyerek katılmayı tercih eden yayıncı dataları bu kodlar doğruca ölçümlendi. Çalışmaya Gemius kodu ekleyerek katılmayan yayıncılara ait websitesi ve mobil uygulamalar ise Gemius panelist aktivitelerinin ağırlıklandırılması ile ölçümlendi. 

Yılın en popüler uygulamalarından biri Zoom oldu

Gemius'un verilerine göre video konferans uygulamalarından Zoom, yılın en fazla gelişen dijital platformlardan birisi oldu. Ocak döneminde takriben 200 bin kullanıcıya hizmet veren başvuru formu, yıl sonuna geldiğimizde 21 milyonun üzerinde kişiye ulaştı. Skype'ın kullanıcı sayısı yıl sonunda 12,4 milyona, Google Hangouts'un kullanıcı sayısı ise 4,8 milyona çıktı. 

sosyal ağ kullanımında çoğalma

sosyal ağ uygulaması TikTok'un kullanıcı sayısı Ocak 2020'de 8,7 milyon iken, bu sayı kasım ayında 26,6 milyona ulaştı. Aynı şekilde müzik streaming platformu Spotify'ın ocak ayında 5 milyon olan kullanıcı sayısı, kasım ayında 17,4 milyona çıktı. 

Tinder'ın kullanıcı sayısı 5,6 milyona ulaştı

Online arkadaşlık uygulaması Tinder'ın ise Ocak 2020'de kullanıcı sayısı 0,8 milyon iken bu rakam kasım ayında 5,6 milyona ulaştı. Bu noktada insanların karantinalar ile evde yalnız kalmalarının etkisinin yüksek olduğunu anlatmak olası. 

Dijital yayınlama platformlarına talep arttı

Karantina dönemlerinin kazananlarından ve en çok konuşulan isimlerinden Netflix'in ocak ayında 4,7 milyon olan kullanıcı sayısı kasım ayında 16,5 milyona ulaştı. 

Harita uygulamaları karantina dönemi ile ilgili ipuçları veriyor

Harita uygulamalarına baktığımızda eve kapanılan birincil karantina döneminde kullanımlarının düşük kaldığını görüyoruz. Sıkı önlemlerin her tarafta alınmaya başladığı kasım dönemini nisan ile kıyasladığımızda nisanda evde, kasımda sokakta olduğumuzu söyleyebiliriz.

Pandemi ile e-yurttaş dönüşümünde yükseliş

Pandemi döneminde her şey dijitale dönüşürken devlete ait işlerin büyük bir kısmı da bu yolla halledilmeye başlandı. Bu kapsamda ocak ayında 14,8 milyon olan E-devlet mobil uygulamasının kullanıcı sayısı kasım ayında 32,1 milyona ulaştı. Pandemi dönemi Türkiye'de e-vatandaş dönüşümünün önemli uzaklık katettiği sene oldu.

Kaynak: webrazzi.com