Indiana Üniversitesi Optometri Okulu araştırmacıları şeker hastalığı ile ilişkili görme kaybı için yeni bir alıştırma yürüttü. Araştırmaya tarafından, gözlerde bulunan yeni biyobelirteçler, diyabetik retinopatinin ve hatta ola ki de diyabetin yönetilmesine yardımcı olacak nitelikte.

Diyabetik retinopati, retina ağ tabakasındaki kan damarlarında zarar gelişmesidir. Bu koşul diyabetli (şeker hastalığı) hastalarda sıklıkla görülür. Hemen yeni bir çalışmada bilim insanları keşfettikleri bir biyobelirteç baştan sona erken teşhise ışık tutuyor.

Kan grubu ile Covid-19 arasındaki bağlantıya nokta koyan araştırma

Şeker Hastalığı hastalığında görme bozukluğuna uyarı!

Erken evrelerinde şeker hastalığı, ahenkli klinik muayene ile değişikliklerin tespitinden önce gözleri etkileyebilir. bununla beraber, yeni retina araştırmaları bu değişikliklerin özel optik teknikler ve bilgisayar analizi ile önceden düşünülenden daha erken ölçülebileceğini gösterdi.

Diyabetik retinopati nedir?

Görmeyi korkutma eden bu şart için bilim insanları biyobelirteçleri saptama etmeye çalıştı. Bu biyobelirteçlerin tespiti şeker hastalığı ya da görme bozukluğu riski içeren şahısların erken evrelerde tanımlanmasını sağlayacak. Ayrıca doktorların bu hastaları yönetme becerisini de geliştirecek. Çalışmayı ekip, PLOS One dergisinde yayımladı.

Indiana Üniversitesi Optometri Okulundan çalışmanın karşılıklı yazarı Prof. Dr. Ann E. Elsner çalışma hakkında konuştu. Elsner, “Diyabetten kaynaklanan retina hasarının erken tespiti sızısız yöntemlerle elde edilebilir. Tanı edilmemiş hastaları yeterince erken tespit ederek kontrolsüz diyabetin sonuçlarını azaltmaya tezgâhtar olabiliriz.” dedi.

Diyabet ve diyabetik retinopati

Retinadaki kan damarlarındaki değişikliklerin niçin olduğu diyabetik retinopati, en yaygın diyabetik göz hastalığı. Yetişkinler aralarında körlüğün belli başlı nedenlerinden biri. Çalışmada, retinal görüş işleme algoritmaları sayesinde daha erken evrelerde afiyet sorunu tespit edildi. Çalışma, Ulusal Sağlık Durumu Enstitüleri Milli Göz Enstitüsünden beş takvim 2.6 milyon dolarlık bir hibe aldı.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/diyabet-ile-iliskili-korluk-artik-daha-erken-tespit-edilecek