Cambridge Üniversitesi ve NTU Singapur araştırmacıları, tektonik plakaların çarpışmalarının varsayım edilenden daha artı karbonu Dünya’nın içine sürüklediğini keşfetti. Tektonik plakaların çarpıştığı bölgelerde Dünya’nın iç kısmına çekilen bu elementin, volkanik emisyonlarla yüzeye çıkmak yerine derinlikte hapsolma eğiliminde olduğunu buldular. Derhal araştırmacılar bunu Dünya’nın altından çıkarmanın yollarını arıyor.

Erkekler iklim değişikliğine daha fazla neden oluyor

Karbon sorununu çözmek için incelemeler sürüyor

Araştırmacılar, Nature Communications dergisinde bulgularını yayımladı. Önceki tahminler yeryüzünün derinliklerine inen karbonun çoğunluğunun yüzeye çıktığını ileri sürüyordu. Oysa yeni bulgular huysuz yönde. Volkanların aşağı geri dönüştürülen elementin sadece yaklaşık üçte birinin yüzeye döndüğünü gösterdiler.

Karbon yakalama yöntemleri

İklim değişikliğiyle mücadeleye karşın çözümlerden biri Dünya atmosferindeki CO2 miktarını azaltmak. Karbon döngüsünün en iyi anlaşılan kısımları Dünya yüzeyinde ya da yakınındakiler. Fakat derin karbon depoları, atmosferik CO2 seviyelerini değiştirerek gezegenimizin yaşanabilirliğini korumada önemli bir rol oynar.

Karbonun atmosfere CO2 olarak geri salınmasının birkaç yolu var. Ama Dünya’nın iç kısmına dönmesi tek bir yol bulunuyor; plaka yitim zonu. Yeni çalışma, yitim zonu bölgelerindeki kayalarda meydana gelen kimyasal reaksiyonların karbonu hapsederek Dünya’nın daha derinlerine gönderdiğini ve bir kısmının Dünya yüzeyine geri gelmesini engellediğini ortaya koydu.

Karbon sorunu(Foto: World Bank)

Ekip, Avrupa Synchrotron Radyasyon Tesisinde bir dizi deney gerçekleştirdi. Egzersiz, tebeşirle aynı kimyasal yapıya sahip karbonat kayalarının, mantoda daha derinlere yerleştiğinde daha eksik kalsiyum bakımından zengin ve daha fazla magnezyum açısından varlıklı ayla geldiğine dair bulguları destekledi. Bu kimyasal dönüşüm karbonatı daha eksik çözünür ayla getiriyor. Yani yanardağları besleyen sıvıların içine çekilmez. Bunun yerine, karbonatın çoğu sonunda elmas haline gelebileceği mantoya iner.

Bulgular, iklim sistemimizde karbonat oluşumunun rolünü iyi anlamak için de önemli. Çalışma, bu minerallerin çok sağlam olduğunu gösteriyor. bununla beraber, atmosferdeki CO2’yi katı mineral formlarına hapsederek olumsuz emisyonlara yol açıyor. Ekip, karbon yakalama için benzer yöntemlerini kullanımını araştırıyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/dunyanin-altindaki-karbon-u-yakalama-yontemleri