Araba üreticisi Ford, 2021 yılı gelir rakamlarını açıkladı. Araba şirketinin üretimini kesintiye uğratmaya aralıksız küresel yarı iletken çip krizi nedeniyle şirketin geliri beklentileri birazcık aştı. Şirket, tüm yıl için ödenti öncesi gelir beklentisini yaklaşık 3.5 milyar dolar artırarak 9 milyar dolar ile 10 milyar dolar arasına çıkardı. Keza küresel çip krizinden etkilenen vasıta üretiminin yılın ikinci yarısında toparlanmasını bekliyor.

Çip krizi, GM’yi vurdu! Bir özellik daha kaldırıldı

Ford, 2021 kârını 3,5 milyar dolar artırdı

Ford Motor, ikinci çeyrekte gelirini artırdı. Bronco SUV gibi yeni araçlara olan talebin artmasıyla yıl için de gelirini yükseltti. Şirket, kritik parçaların tedariğinin arttığını fakat ikinci çeyrekte takriben 700 bin vasıta üretimini kaybettiğini belirtti.

Ford Motor

Nisan ayında Ford, ikinci çeyrek üretiminin takriben yüzde 50’sini kaybedeceğini tahmin ediyordu. aynı zamanda, şirket genelinde faiz ve ödenti öncesi 1,1 milyar dolarlık kazanç elde etti. Şirkete tarafından, pazar faktörlerindeki iyileşmeye ast olarak satmak hacminin yılın birincil yarısından ikinci yarısına dek yaklaşık yüzde 30 artması bekleniyor. Ama şirket, artışa rağmen yılın ikinci yarısının etkinlik kârı açısından ilkinden daha zayıf olacağını ekledi.

CEO Jim Farley, kâr duyurusunda Mustang Mach-E modeline olan taleple birlikte kârın arttığını söyledi. Tüm bu veriler iyimser görünüyor. Oysa Farley biraz daha ihtiyatlı ve gerçekçiydi: “Bu yıl baştan başa devamlı çip krizini görüyoruz. Gelecek yılın birincil çeyreğinde de kanamayı görebiliriz. FAB tedarikçileriyle görüştük. Bize sermayeyi tekrar ödev ettiklerini, otomotiv arzını artırdıklarını söylediler.” Ardındaki CEO, az önce rahatlamak için erken olduğunu belirtti.

Küresel çip krizinde son koşul

Keza Farley, üçüncü çeyrekte sektörde çip krizi sorununun azıcık daha aşılacağını düşünüyor. Semiconductor Industry Association‘a göre, Mayıs ayında güya geçirgen satışları Nisan ayına göre yüzde 4,1 arttı. Haziran ayında ise World Semiconductor Trade Statistics benzer bir rapor yayımladı. Küresel yıllık satışların 2021’de yüzde 19.7 ve 2022’de yüzde 8.8 artacağını tahmin etti.

Ford 2021 yılı çip krizi

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company de çoğalan imal sebebiyle benzeri geçirgen sıkıntısının bu çeyrekten itibaren büyük ölçüde azalmasını beklediğini açıkladı.

Ford Motor, mikrodenetleyici birimi üretimini yılın birincil yarısında yüzde 30 artırdı. Kulağa umut verici geliyor oysa pek değil. Küresel çip üreticisi Singapur merkezli Flex bir açıklama yaptı. Küresel çip krizinin, bilhassa elektrikli otomobillere ve video oyun konsolları, tablet, bilgisayar gibi ürünlere olan talebin artmasıyla daha da kötüleşerek 2022’nin ortalarına dek süreceği konusunda uyardı.

Sözde geçirgen çip krizinin en kayda değer nedeni pandemi. Çünkü geçtiğimiz sene bahar aylarında araba satışları düşüşe geçti. Ardından araba üreticileri de çip siparişlerini durdurdu. sonra ürünlere olan talep artınca şirketler tekrar çip talep etmeye başladı. Fakat bu kere de çip üretimi aksadı.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/ford-2021-yilinin-ikinci-ceyreginde-surpriz-kar-acikladi