NVIDIA, madencilik limiti konusunda oldukça gösterişli. Amerikalı imalatçı ilk etapta bu kısıtlamayı yazılımla verdi oysa kırılması az bir zaman aldı. Ama bunun üzerine yeşil ekip, donanım destekli madencilik kısıtlaması getirmeye karar verdi. Bu kısıtlama, yazılımla gelen kısıtlamaya göre kırılamıyor (en azından şimdilik).

GALAX’ın tanıttığı FG modelleri, oyunculara özel olacak. FG’nin açılımının ise “For Gamers” yani oyuncular için olduğu tahmin ediliyor. GALAX, RTX 3060 Ti kartına ilave olarak LHR serisinde RTX 3060, RTX 3070 ve RTX 3080 kartlarına da yer verdi. Madencilik kısıtlamasına sahip RTX 3090‘ın gelip gelmeyeceği hakkında net bir ayrıntısıyla uğraşma değil.

GALAX, kısıtlamayla gelen kartların Ethereum kazım performanslarını da paylaştı. Kartların kazım performansları ise şu şekilde:

FG RTX 3080 LHR: 43 MH/s R2 RTX 3070 LHR: 25 MH/s FG RTX 3060 Ti LHR: 25 MH/s FG RTX 3060 LHR: 20 MH/s

Belirtilene kadar kısıtlamaya uğrayan kartların kazım performansı, uğramayanlara tarafından sözde yarıya azalıyor. Önümüzdeki süreçte daha artı üreticinin madencilik kısıtlamasıyla gelen ekran kartı üretmesi planlanıyor.

NVIDIA’nın oyuncu kartlarına madencilik kısıtlaması uygulaması epeyce manâlı. Çünkü pek çok madenci, CMP serisi yerine RTX kartları almaya devam ediyor. Bunun nedeni ise ikinci el avantajı. Madencilik ile uğraşan kişiler, piyasa durgun olduğu zaman RTX kartlarını rahatlıkla satma imkanına sahip. Ama CMP serisi kartlar bu imkana sahip değil. Bu sebeple madenciler, mümkün bir felakette ellerinden çıkarabilecekleri kartlara yöneliyor, şimdilik.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/galax-madencilik-limitli-rtx-3060-serisi
Yorumlar