Google'ın Ar-Ge grubu Area 120, geçtiğimiz aylarda yapay zekaya hedefe kilitlenmek için projelerin yarısını iptal etmişti. Area 120'de daha önce 14 proje bulunuyordu ve proje sayısı 7'ye indirilmişti. Projeleri devam etmeyecek olan çalışanlara, Ocak 2023'ün sonuna kadar Google'da yeni bir iş bulmaları gerektiği, huysuz takdirde işten çıkarılacağı söylenmişti.

Yalnızca birkaç ay önce yaşanan bu olaydan sonra, geçtiğimiz günlerde Area 120'deki meslek gücünün önemli anlamda azaldığı haberleri paylaşıldı. Hatta bu birimde 100 kişiden daha eksik çalışanın yer aldığı iddia edildi. Şimdiki işten çıkarmalardan daha sonra Area 120'nin projelerinin akıbeti de merak konusu oldu. TechCrunch tarafından paylaşılan bilgilere kadar sadece üç girişim bu durumdan etkilenmedi; Aloud, Checks ve Liist.

Aloud otomatikleştirilmiş ve daha eksik maliyetli bir video dublaj çözümü sunuyor. Checks ise uygulama geliştiricileri için bir  gizlilik platformu olarak faaliyet gösteriyor. Geçen sene Google göre sessizce satın alınan Liist de odağına Z kuşağını alan bir girişim.

Liist'in satın alınmasından önce Google, temel arama ve reklamcılık işletmelerine karşın TikTok ve Instagram'ın oluşturduğu tehditten bahsetmişti. Hatta Google Kıdemli Başkan Yardımcısı Prabhakar Raghavan, gençlerin yaklaşık yüzde 40'ının öğle yemeği için yer ararken Google Haritalar'a ya da Arama'ya gitmediğini; bunun yerine Instagram ve TikTok gibi platformları tercih ettiğini söylemişti. 

Liist'in yer imi uygulaması tanıldığında, uygulama ile yolculuk için lokasyonları kaydetme, arkadaşlarla açık havada gece planlama, randevu gecesi mekanları listeleri oluşturma ve daha fazlasını edebilmek mümkündü. Kullanıcılar gitmek istedikleri yeri oylayabiliyor veya birlikte seyahat planlayabiliyorlardı. Tatbik, TikTok'un Jump platformuna da entegre edilebiliyordu. Ama satın alım sonrası kullanım kapatıldı ve Google, Liist'in yalnızca "Z kuşağına odaklandığını" söyledi, daha pozitif data paylaşmadı. Uygulamanın Google'a nasıl avantaj sağlayacağı çoktan merak konusu.

2016 yılında hayata geçirilen Area 120, çalışanlara Google'da yaşamış minik girişimler üstünde çalışma fırsatı sunuyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/26/google-area-120-aloud-checks-liist