Teknoloji şirketleri Google ve Facebook, çalışanlarının aşı olarak ofislere dönmesi için talimat gönderdi. Haziran ayında sosyal medya şirketi, ABD ofislerinin çoğunu Eylül başına değin yüzde 50 kapasiteyle her yerde açma yolunda olduğunu duyurdu.

Bu yılın başlarında CEO Mark Zuckerberg, çalışanların kalıcı uzakta çalışma pozisyonlarına başvurabileceklerini söyledi. Hem önümüzdeki beş ila 10 sene içinde şirketin işgücünün yarısının uzak çalışanlardan oluşabileceğini de belirtti.

COVID-19 aşıları ile kısırlık aralarında bir ilişki var mı?

Facebook ve öteki şirketlerin aşı politikaları

Google CEO’su Sundar Pichai blogda, aşı talimatının önümüzdeki haftalarda ABD ofisleri için geçerli olacağını yazdı. Keza ilerleyen zamanlarda ABD dışındaki ofislerde çalışanlara da aşılanmalarını ileteceklerini ekledi. Pichai, “Aşı edinmek, kendimizi ve toplumumuzu dinç tutmanın en manâlı yollarından biri.” dedi.

Aşı zorunluluğu tutan şirketler

Google’ın açıklamasından kısa bir vakit daha sonra Facebook da ABD ofislerindeki çalışanlara aşı olmasını söyledi. Facebook’un yöneticilerinden Lori Goler bir izah etme yaparak, “Bu politikayı nasıl uygulayacağımız yerel koşullara ve düzenlemelere ast olacak. Sağlık veya başka nedenlerle aşı olamayanlar için bir sürecimiz olacak ve durum geliştikçe öteki bölgelerdeki yaklaşımımızı değerlendireceğiz.” dedi.

New statement from Lori Goler, Facebook VP, People: pic.twitter.com/W2Ky0jolOu

— Dani Lever (@Dani_Lever) July 28, 2021

Şimdiye kadar, Apple ve Amazon dahil elde etmek üzere öteki büyük teknoloji şirketleri koronavirüs aşılarını zorunlu tutmayı reddetti. Microsoft, çalışanlara gönderdiği bir mektupta iş yerlerine girmek için aşı gerektirmeyeceğini açıkladı. Ancak üstteki seviye şirket yetkilileri çalışanların aşı yaptırmasını önerdi.

Ayrıca Pichai, delta varyantı yayıldığı için Eylülden Ekim ortasına kadar Google’ın 144 bin çalışanının çoğunun ofise dönüş tarihini erteleyeceğini söyledi. Diğer teknoloji şirketleri de benzer talimatlar yaptı. Mesela, Apple da ofise dönüş tarihini Ekim ayına erteledi. giderken çoğu şirket, çalışanlara en azından birazcık elastikiyet sunan hibrit modeller ilerletti.

Twitter ofisleri

Microsoft ise ofislerin Eylül ayında her yerde açılmasını hedefliyor. Şirket, salgınla beraber hibrit çalışma fırsatlarının genişlediğini açıkladı. Facebook, Ekim ayında ofislerini başlamak istiyor. Ancak çalışanların uzaktan çalışmaya devam etmelerine müsade verecek. Mark Zuckerberg, 48 bin çalışanının yarısının önümüzdeki yıllarda uzak çalışmasını beklediğini söyledi. Amazon, çalışanlarının haftada iki gün evden çalışmasına izin verecek.

Twitter ise ofislere dönen çalışanlarının önce aşı olduğuna dair kanıtları göstermesini istiyor. Ancak aynı zamanda, Mayıs ayında çalışanlarının isterlerse daimi olarak uzakta çalışabileceklerini duyurdu. Hem Twitter, Rahatsızlık Yoklama ve Önleme Merkezlerinin yeni yönergeleri ışığında San Francisco ve New York’ta tekrar açtığı ofislerini kapattığını duyurdu.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/google-ve-facebook-asi-zorunlulugu-getirdi