Hızlı nüfus artışına ve tüketim alışkanlıklarının değişimine alt olarak talebin sürekli artması, dünyayı gitgide artarak büyüyen su sorunlarıyla karşı karşıya bıraktı. Küresel ölçekte yaşanan su krizi artan bir şekilde kötüleşiyor. Düzenleyici önlemler alınmaz ise su sıkıntısının daha da artacağı varsayım ediliyor. 

Türkiye'de birey başına düşen kullanılabilir su miktarı takriben 1500 metreküp... Bu rakam, Türkiye'nin de su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer aldığını gösteriyor. Binalarda harcanan su miktarını, gerçek zamanlı olarak peşine düşüp takip edip optimize eden bir "Su Idare Sistemi" yapı eden teşebbüs Blueit bu sorunu çözmek için yola çıktı. Teknolojisi baştan sona kullanıcıya gerçek zamana ve mekana dayalı data sunarken yapay zeka ile su tüketimini en verimli şekilde kullanılmasını sağlıyor.

Blueit, hakiki zamanlı su takibinin yanı sıra bina içindeki muhtemel sızıntıları kullanıcıya bildiriyor ve sistemi uzakta açıp kapatıyor. Bunun yanı sıra orta vadede suni zeka yoluyla verilerin işlenmesi doğruca kullanıcılara harcamaları ve suyu tüketme noktalarına kadar kişiselleştirilmiş öneriler vermeyi hedefliyor. Endüstri sektörüne yönelik çözümler geliştiren şirketin esas hedefi gelecek nesillere sürdürülebilir ve kullanılabilir pak su kaynakları bırakmak... Şirketin iş modeli ise ekipman bedeli ve SAAS aboneliğine dayanıyor.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı'nda şirketleşti

Şirketin kurucusu Hülya Tomak, biyokimya öğrencisiyken biyoteknoloji odaklı araştırmalar yapmak, iklim ve çevre çalışmalarında bulunmak ve onlara çözüm geliştirmek çok artı ilgisini çekiyordu. Kütüphaneden dağıtılmış kitaplar araştırıyor, problemleri ayrım etmeye çalışırken bir yandan çözüm ilerletmek için fikirler arıyordu.

Bu süreç devam ederken memleketi Hatay'da sık yaşadığı bir sorun onu daha da rahatsız etmeye başladı. "Bu, yaz aylarında sık yaşanan su kesintileri. Jurnal kesintiler, hele ancak çok nemli ve sıcak geçirilen bir iklimde; hayat kalitesine fazla artı tesir ediyordu" diye konuşan Tomak, buna nasıl bir çözüm bulunması üstüne kafa yorduğunu belirtiyor. Blueit, 2021'in Kasım ayında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı'nda şirketleşti.

Şu belli başlı dek 100'lerce potansiyel tip ve paydaş görüşmesi gerçekleştirdiklerini ifade eden Hülya Tomak, yaptıkları literatür araştırmalarınından çıkan sonuçları şöyle paylaşıyor: "Yaptığımız literatür araştırmalarında, Avustralya Sidney'de yapılan bir araştırma, yapı sakinlerinin davranışlarını değiştirerek enerji tüketiminde yüzde 10-20'lik bir azalma elde etmenin olası olduğunu ispatlamıştır. Tüketicilerin önceki 24 saate ait tüketim bilgilerine internet aracılığıyla erişmelerine müsade veren bir alıştırma ile de; bu denemeyi, 410 bin konut, endüstriyel ve ticari müşteri kullanılmıştır. Test, ev müşterilerinin yüzde 79'unun ve ticari müşterilerin yüzde 70'inin bu bilgilere erişimin bir sonucu olarak enerji kullanımlarını değiştirdiğini bulmuştur. Hem, konut müşterilerinin %43'ü başvuru formu sürelerini değiştirmiş ve yüzde 41'i kullanımlarını azaltmıştır. Bu ve bu gibi böylece fazla çalışmanın sonuçlarını ön plana alarak ürünümüzü geliştiriyor ve stratejiler belirliyoruz."

Şirketin uzun vadeli hedefleri arasında ürünleriyle suyun doğru ve tasarruflu kullanılmasını sağlayıp bu bilinci topluma kazandırmak ve aynı zamanda sanayi ve tarımda sürdürülebilir su yönetimini karşılamak yer alıyor.

Blueit'im derhal Vehbi Koç Vakfı ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle düzenlenen Tesir Girişimciliği Programı'na (EGP) seçilen 6 teknoloji tabanlı girişimden biri olduğunu hatırlatalım.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/08/04/harcanan-su-miktarini-gercek-zamanli-takip-eden-uygulama-blueit