Hollanda Tüketiciler ve Pazarlar Kurumu (ACM) kadar alınan bir karara göre Apple, dostluk uygulaması geliştiricilerin tatbik içi satın almalar için Apple dışı ödeme sistemleri sunmalarına izin atamak durumunda kalacak. Teknoloji devi bu gerekliliği yerine getirmezse ciddi para cezalarıyla karşısında karşıya kalacak. 

ACM'in aldığı bu karar yeni olsa da gerçekten düzenleyici uzun bir süredir bu işin ardındaki. ACM, 2019'dan beri şirketin App Store uygulamalarını araştırıyor. Oysa düzenleyicinin buna odaklanmaya karar vermesinde, Tinder, Match.com ve OkCupid gibi uygulamaların sahiplerinin aldığı bazı şikayetler etkin oldu. 

Tinder'ın sahibi Match Group'tan gelen, Apple'ın kurallarının müşterileriyle ödemeler hakkında aracısız iletişim kurmasını engellediğini söyleyen bir şikayet de soruşturmaya dahil edildi. Bu kararın gündeme gelmesinde bu şikayet büyük rol oynadı.

Apple'ın uygulama mağazası ödeme politikaları geliştiricilerden uzun süredir şikayetler alıyor. Bilhassa dilekçe geliştiricilerin komisyonların yüzde 15 ila yüzde 30 aralarında değiştiği ödeme sistemini kullanması şartı buna niçin oluyor. Çünkü bu kurul, geliştiricilerin kazancını negatif yönde etkiliyor. Hollandalı düzenleyicilerin tedbir almak istemesinin nedeni de bu. Ama bunu yaparken bütün sektörlere odaklanamıyorlar. Zira Apple'ın piyasadaki etken konumunun kötüye kullanılıp kullanılmadığına ilişkin Hollanda soruşturması 2019'da başlatılmıştı, ancak sonra bu soruşturmanın kapsamı, dostluk uygulamalarına odaklanacak şekilde daraltıldı.

ACM, şu lahza için Apple'a herhangi bir cezai işlem uygulamadı, ancak başvuru formu içi ödeme sisteminde değişim talep etti. Apple ise konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı. İlerleyen dönemde bu konuda neler olacağını her zaman birlikte bekleyip göreceğiz. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/27/apple-arkadaslik-uygulamalari-icin-alternatif-uygulama-ici-odeme-yontemlerine-izin-vermeli