Gezegenler, yıldızların çevresindeki toz ve gazlardan oluşur. Bunlar çarpışır ve yoğunlaşarak ağır ağır bir “top” haline gelir. Hubble bilim insanları, PDS 70b isimli genç gaz kümesi ötegezegenin “sadece” 5 milyon yaşında olduğunu açıkladı. Üstelik gezegen hâlâ kütle topluyor ve halihazırda koskocoman! Kabaca Jüpiter büyüklüğünde.

Avrupa Güney Gözlemevinin Very Large Teleskobu, 2018’de bir cüce yıldızın civarda oluşan PDS 70b’nin ilk net görüntüsünü yakaladı. Gezegen, gösterme merkezinin sağında parlak bir nokta olarak göze çarpıyor. Görüntüde koronagraf maskesiyle merkez yıldızın ışığını engellediler. (Fotoğraf: ESO, VLT, André B.Müller)

NASA, PDS 70b’nin yaradılış sürecini tamamlamak üzere olduğunu açıkladı. Texas Üniversitesinden müşterek yazan Yifan Zhou, çalışmayı anlattı. Zhou, “Bu sistem fazla heyecanlandırıcı çünkü bir gezegenin oluşumuna şahit olabiliriz. Bu, Hubble’ın doğrudan görüntülediği en genç reel gezegen.” dedi.

Araştırmacılar, gezegeni yaratıcı sıcak gazdan gelen radyasyonu tespit etmek için bir usul kullandı. Hubble’ın ultraviyole ışık hassasiyetini kullanan takım, aracısız olarak PDS 70b’nin kütle çoğalma oranını ölçtü. Araştırmacılar, gezegenin kütlesel çoğaltma oranını ilk olarak hesapladı.

Hubble Uzay Teleskobu 31 yıldır yeni keşifler yapıyor

Açıklamaya tarafından, Hubble şimdiye kadar 4 binden pozitif ötegezegen tespit etti. Bunların yaklaşık 15 tanesini de doğrudan görüntüledi. Hem, bu 15 ötegezegenin birçok fazla uzaktan ve ufak olduğu için fotoğraflardaki noktalar gibi görünüyordu.

Hubble Uzay Teleskobu bu sene 31 yaşına girdi.

Araştırmacılar, PDS 70b gözlemlerinin ötegezegenin bütün bir devlete ait olmadığını kabul etti. Kütlesel artış oranını doğrulamak ve gezegeni daha artı keşfetmek için ek verilere gereklilik var. PDS 70b’yi daha ayrıntılı analiz etmek, benzer gaz devi gezegenlerin nasıl oluştuğuna ışık tutacaktır.

Araştırmacılar, PDS 70b’yi incelerken yeni bir teknik kullandı. Bu teknikte Zhou, PDS 70b sisteminde yıldızdan gelen parlamayı ortadan kaldırdı. Yıldızların parlaması, bu ötegezegen gibi uzaktaki nesneleri inceleyen bilim insanları için bir güçlük. Takım, parlamayı ortadan kaldırarak gezegeni daha iyi fark etti. Gelecekteki araştırmacıların ev sahibi yıldızlarına daha yakın olan gezegenleri incelemesinin yolunu açtı.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/hubble-jupiter-buyuklugunde-bir-gezegen-kesfetti
Yorumlar